Fijne disco met Antony, recht op de heupen gericht

cd van de week

Hercules and Love Affair: Hercules and Love Affair ****

‘Disco really made it,’ zong Gruppo Sportivo in 1979, ‘it’s empty and I hate it!’ Toen house en techno de internationale dansvloeren gingen beheersen, verdween de invloed van het pulserende discoritme nooit helemaal van het toneel. In New York laait het Studio 54-gevoel weer op in het kamp van LCD Soundsystem-zanger James Murphy en diens DFA-label. Terwijl LCD Soundsystem de discoliefde diep in de groeven begraaft, schuift Murphy zijn protegé Andy Butler naar voren om met de gelegenheidsformatie Hercules and Love Affair een schaamteloos nichterige, glamoureuze en bij vlagen uiterst ouderwetse discoplaat te presenteren. Butler sluit house-invloeden en moderne productietechnieken niet uit, maar is toch vooral verzot op de stampende beat met kitschviolen van zijn Hercules theme of het Salsoulachtige percussiebombardement van You belong.

Verkoopargument nummer één van de cd is de prominente aanwezigheid van gastvocalist Antony Hegarty, die in afwachting van een nieuw Antony and the Johnsons-album zijn ijle zang en diepgevoelde melancholie leent. Die uit duizenden herkenbare stem tilt Time will, Raise me up en vooral het rechtstreeks naar de jaren 80-synthipop van Yazoo terugverwijzende Blind naar een hoger plan.

Fans van zijn reguliere platen zullen beslist moeten wennen aan de frivoliteit van de muziek die ondanks Antony’s immer aanwezige Weltschmerz recht op de heupen is gericht. Zangeres/DJ Kim Ann Foxman en de van CocoRosie bekende rapper Nomi voegen hun kleuren toe aan een plaat die vooral drie kwartier lekker door stampt. Jammer voor de rockers, maar disco gaat het weer helemaal maken.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl/muziek

    • Jan Vollaard