Euthanasiedebat in België laait op na dood Hugo Claus

Door de dood van schrijver Hugo Claus is in België het debat over euthanasie weer opgelaaid. In de nieuwe regering is ruzie ontstaan, omdat de Vlaamse liberalen de huidige euthanasiewetgeving willen verruimen. De christen-democraten zijn daar tegen.

Hugo Claus overleed vorige week woensdag na euthanasie. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. In reacties overheerste aanvankelijk begrip voor Claus’ beslissing. De liberaal Guy Verhofstadt sprak, vlak voor zijn vertrek als premier, over „een onontkoombare en ondraaglijke kwelling”.

Maar de afgelopen dagen klonk er kritiek uit kerkelijke kringen. Kardinaal Danneels bracht het ter sprake tijdens een paaswake, overigens zonder Claus bij naam te noemen. „Door zomaar uit het leven te stappen antwoordt men niet op het probleem van lijden en dood”, zei Danneels. „Men loopt er in een boog om heen en omzeilt het. Omzeilen is geen heldendaad. Geen voer voor frontpaginanieuws.”

Zes jaar geleden werd euthanasie in België gelegaliseerd. Dat was mogelijk omdat de christen-democraten na jaren regeren in de oppositie waren beland. Dementerenden kunnen in België onder voorwaarden in aanmerking komen voor euthanasie. Ze moeten daartoe onder meer een verzoek doen op het moment dat ze nog voldoende helder zijn.

De Vlaamse liberalen, die met de christen-democraten in de nieuwe regering van Yves Leterme zitten, bepleiten nu dat levensbeëindiging ook mogelijk wordt bij dementerenden en comapatiënten die geen verzoek hebben gedaan. Ook euthanasie bij minderjarigen moet worden toegestaan.

De liberalen zouden ook graag zien dat patiënten in katholieke ziekenhuizen om euthanasie kunnen vragen. „Het gaat om katholieke ziekenhuizen die in hun regio instaan voor de algemene gezondheidszorg, omdat er in die streek geen andere ziekenhuizen zijn”, zegt de liberale minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in Het Laatste Nieuws.

Zowel de Vlaamse als de Waalse christen-democraten zijn geïrriteerd over de liberale voorstellen.

Lees ook de column van Elsbeth Etty op nrc.nl/etty