Eerst oudjes neerschieten daarna bij moeder langs

dvd

C’est arrivé près de chez vous

Regie: Belvaux, Bonzel, Poelvoorde€ 5,00 *****

Soms wordt de cameraman deelgenoot van de gruwelen die hij wilde registreren, zoals in de Spaanse horrorfilm [REC], die volgende maand in de bioscoop wordt verwacht. Eerder al werd dit dilemma (‘filmen of ingrijpen’) opgeworpen in de Waalse film C’est arrivé près de chez vous uit 1992. Deze met gitzwarte humor doorspekte pseudo-documentaire volgt een montere seriemoordenaar op zijn dagelijkse routine: oudjes neerschieten, hun lijken dumpen en even bij moeder langs. De moordenaar leert de filmcrew alle kneepjes van het vak. Bejaarden bijvoorbeeld moeten vijf keer verzwaard te water worden gelaten vanwege hun poreuze botten. De crew kan zich niet lang afzijdig houden van de moorden en wordt er zelfs medeplichtig aan. De zoomlens wordt gebruikt als verrekijker om een slachtoffer te spotten en al gauw slepen ze zelf met lijken. C’est arrivé blijft een briljante film over de macht van het beeld.

    • Mariska Graveland