Droombaan zonder vacature

Door de krapte op de arbeidsmarkt worden open sollicitaties weer bekeken. Twee recruiters over deze vorm van solliciteren.

Droombaan zonder vacature Open sollicitaties worden weer gelezen, zeggen recruiters van grote bedrijven Illustratie Merlijn Draisma Draisma, Merlijn

Op de website van Fortis staat de open sollicitatie al ‘voorgeprogrammeerd’. Kwestie van gegevens invullen en brief en cv toevoegen. Een team recruiters zit er vervolgens bovenop. Zij kijken of de wensen en ervaring aansluiten bij vacatures binnen de organisatie.

Binnen twee weken hoort de sollicitant of er een vacature is. Vinden de recruiters hem of haar interessant, maar is er nog geen werk, dan wordt de sollicitant in het bestand gehouden zolang hij of zij dat wil.

Het aantal openstaande vacatures is nog nooit zo hoog geweest. Volgens het CBS stonden er eind vorig jaar 236.000 vacatures open. Een toename van bijna 150.000 sinds het dieptepunt in september 2003. In zo’n krappe arbeidsmarkt loont het weer de moeite om een open sollicitatiebrief te sturen naar een droomwerkgever. Senior recruiter Manon Smit van Fortis, de beste werkgever van 2007 volgens Intermediair: „Iedere kandidaat is het tegenwoordig waard om aandacht aan te besteden.”

Afgelopen jaar kwamen er 950 open sollicitaties binnen bij Fortis, vertelt Smit. Daarvan kregen 26 afzenders een baan. Daarnaast melden zich elk jaar zo’n 1.500 starters aan voor een traineeship, waarbij 10 procent wordt aangenomen. Zelf let Smit bij de selectie van de brieven in eerste instantie op zorgvuldigheid. Spelfouten zijn uiteraard taboe, maar ook de meegezonden documenten moeten er verzorgd uitzien. Liefst verpakt als pdf-bestand, zodat de leesbaarheid gegarandeerd is.

De brief mag maximaal één kantje zijn, het cv maximaal twee. Vrijwilligerswerk op het cv is een pre. Verder is affiniteit met de sector waar de sollicitant graag voor wil werken onmisbaar. Minstens zo belangrijk is of de sollicitant in de bedrijfscultuur past. Op een joboriëntatiedag is het mogelijk om te kijken of bedrijf en werknemer bij elkaar passen.

„Het belangrijkste in een brief is dat de sollicitant zich verplaatst in degene die de sollicitatie beoordeelt”, stelt Smit. „Spits het cv dus toe op de competenties die belangrijk zijn. Denk na waarover vragen kunnen komen en beantwoord die al zoveel mogelijk in de brief. Ik kijk naar motivatie en naar de rode draad in wat iemand heeft gedaan. Dan is het een pre als brief en cv op elkaar aansluiten.”

Bij consultantbureau McKinsey & Company doen ze al helemaal niet meer aan traditionele vacatures. „We zoeken geen mensen om vacatures in te vullen. We zoeken talent”, zegt directeur professionele ontwikkeling Teun Hermsen. „Sollicitatiebrieven lezen we niet, die lijken toch allemaal op elkaar.”

Via de site nodigt McKinsey talenten wel aan een open sollicitatie te sturen. Sollicitanten kunnen op deze manier terecht komen in de functies fellow, junior associate of associate. In alle gevallen worden de kandidaten geselecteerd op basis van drie factoren: intellectuele nieuwsgierigheid, inlevingsvermogen en plezier in het werken in teamverband. Hoeveel open sollicitaties McKinsey elk jaar binnenkrijgt wil het bedrijf niet zeggen. Wel wil McKinsey kwijt dat het aantal aanmeldingen stijgt.

Het bedrijf selecteert in belangrijke mate kandidaten op de cijferlijst van de middelbare school. Behalve goede cijfers is ook een zekere eigenzinnigheid een pre. Hermsen: „We zoeken mensen die niet de gebaande paden hebben bewandeld, maar een stap meer hebben gezet. Een bijzondere sport hebben uitgeoefend, of in een opvallend bestuur hebben gezeten. Hebben mensen al meer werkervaring, dan kijken we ook naar de verschillende rollen die ze binnen hun werk hebben uitgeoefend.”

Ook bij McKinsey is het voor geïnteresseerden mogelijk vooraf te testen of bedrijf en werknemer bij elkaar passen: op diverse evenementen kunnen geïnteresseerden met een casus aan de slag. Hoewel beide recruiters zeggen dat een kennismaking vooraf geen vereiste is, lijkt het een goede investering. Recruiters herkennen vaak de naam van de sollicitant zodra ze de brief onder ogen krijgen.

    • Esther Krijgsman