Droombaan zonder vacature

Door de krapte op de arbeidsmarkt neemt de kans op een succesvolle open sollicitatie toe.

Twee recruiters over het nut van deze vorm van solliciteren.

Op de website van Fortis staat de open sollicitatie al ‘voorgeprogrammeerd’. Kwestie van gegevens invullen en brief en cv toevoegen. Een team recruiters zit er vervolgens bovenop. Zij kijken of de wensen en ervaring aansluiten bij vacatures binnen de organisatie.

Binnen twee weken hoort de sollicitant of er een vacature is. Vinden de recruiters hem of haar interessant, maar is er nog geen werk, dan wordt de sollicitant in het bestand gehouden zolang hij of zij dat wil.

Het aantal openstaande vacatures is nog nooit zo hoog geweest. Volgens het CBS stonden er eind vorig jaar 236.000 vacatures open. Een toename van bijna 150.000 sinds het dieptepunt in september 2003. In zo’n krappe arbeidsmarkt loont het weer de moeite om een open sollicitatiebrief te sturen naar een droomwerkgever. Die brieven worden tegenwoordig niet meer automatisch in de prullenbak gegooid, maar nauwlettend in de gaten gehouden. Senior recruiter Manon Smit van Fortis, de beste werkgever van 2007 volgens Intermediair: „Iedere kandidaat is het tegenwoordig waard om aandacht aan te besteden.”

Afgelopen jaar kwamen er 950 open sollicitaties binnen bij Fortis, vertelt Smit. Daarvan kregen 26 afzenders een baan. Daarnaast melden zich elk jaar zo’n 1.500 starters aan voor een traineeship, waarbij 10 procent wordt aangenomen. Zelf let Smit bij de selectie van de brieven in eerste instantie op zorgvuldigheid. Spelfouten zijn uiteraard taboe, maar ook de meegezonden documenten moeten er verzorgd uitzien. Liefst verpakt als pdf-bestand, zodat de leesbaarheid gegarandeerd is.

De brief mag maximaal één kantje zijn, het cv maximaal twee. Vrijwilligerswerk op het cv is een pre. Verder is affiniteit met de sector waar de sollicitant graag voor wil werken uiteraard onmisbaar. Minstens zo belangrijk is of de sollicitant in de cultuur van het bedrijf past. Op een in-house dag of joboriëntatiedag is het mogelijk om te kijken of bedrijf en werknemer bij elkaar passen.

„Het belangrijkste in een brief is dat de sollicitant zich verplaatst in degene die de sollicitatie beoordeelt”, stelt Smit. „Spits het cv dus toe op de competenties die voor dat werk belangrijk zijn. Denk na waarover vragen kunnen komen en beantwoord die al zoveel mogelijk in de brief. Ik kijk naar motivatie en naar de rode draad in wat iemand heeft gedaan. Dan is het een pre als brief en cv op elkaar aansluiten.”

Bij consultantbureau McKinsey & Company doen ze al helemaal niet meer aan traditionele vacatures. „We zoeken geen mensen om vacatures in te vullen. We zoeken talent”, zegt directeur professionele ontwikkeling Teun Hermsen. „Sollicitatiebrieven lezen we niet, die lijken toch allemaal op elkaar.”

Via de site nodigt McKinsey talenten wel aan een open sollicitatie te sturen. Sollicitanten kunnen op deze manier terecht komen in de functies fellow, junior associate of associate. De eerste variant is er voor de laatstejaars of vers afgestudeerden, de tweede voor net gepromoveerden bent of mensen met minder dan drie jaar werkervaring.

De laatste is bestemd voor de volgers van een MBA of mensen met meer dan drie jaar werkervaring.

In alle gevallen worden de kandidaten geselecteerd op basis van drie factoren: intellectuele nieuwsgierigheid, inlevingsvermogen en plezier in het werken in teamverband. Hoeveel open sollicitaties McKinsey elk jaar binnenkrijgt wil het bedrijf niet zeggen. Wel dat het aantal aanmeldingen stijgt.

Het bedrijf selecteert in belangrijke mate kandidaten op de cijferlijst van de middelbare school. Behalve goede cijfers is ook een zekere eigenzinnigheid een pre. Hermsen: „We zoeken mensen die niet de gebaande paden hebben bewandeld, maar een stap meer hebben gezet. Een bijzondere sport hebben uitgeoefend, of in een opvallend bestuur hebben gezeten. Hebben mensen al wat meer werkervaring, dan kijken we ook naar de verschillende rollen die ze binnen hun werk hebben uitgeoefend.”

Ook bij McKinsey is het voor geïnteresseerden mogelijk al vooraf uit te proberen of bedrijf en werknemer wel bij elkaar passen. Op diverse evenementen kunnen geïnteresseerden met een casus aan de slag en op de site staat een oefencasus.

Hoewel beide recruiters zeggen dat een kennismaking vooraf geen vereiste is, lijkt het een goede investering. Het maakt in ieder geval een goede indruk. Recruiters herkennen vaak al de naam van de briefschrijver zodra ze deze onder ogen krijgen.

    • Esther Krijgsman