Cloud cuckoo land

Britten drinken zich suf in een pub in Newcastle. Foto Reuters Binge drinking Revellers enjoy themselves in a pub in Newcastle town centre, November 23, 2005, on the night that England and Wales prepare to relax licensing laws for the sale of alcohol. England and Wales will from Thursday abolish the 11p.m. closing time observed by most pubs since World War One. Proponents of new laws that will allow pubs to serve alcohol later, in some cases up to 24 hours a day, say they will usher in more civilised drinking habits like those of France or Spain. The race against the 11p.m. closing bell encourages Britons to binge-drink while the eviction of boozers en masse spurs the violence and vandalism that plague town centres, they say. REUTERS/Jeff J. Mitchell REUTERS

In Groot-Brittannië wordt per jaar meer suiker, zout en vet geconsumeerd dan elders in Europa. De Britten gebruiken ook meer wiet dan in Nederland en volgens recente cijfers drinken ze nu zelfs meer alcohol dan de Russen. Ik hou van de Britten, maar dat terzijde. Men drinkt zich suf, pakt een hersteldag en slaat weer toe wanneer de financiën het toestaan. Binge drinking. Vroeger voorbehouden aan mannen. Interessant die sluimerende verontwaardiging nu ook „groepjes vrouwen in heel korte rokjes en hesjes [...] luidruchtig en dronken over straat lopen al dan niet onder het uitroepen van schunnigheden”. Op de foto twee vrouwen in het voorstadium; de linker heeft al een zekere, slome gelukzaligheid bereikt. Op het ongetwijfeld te korte hesje het logo van Dalts, een traditioneel Amerikaans familierestaurant beroemd vanwege de hamburgers en milkshakes. De kleuren die we zien doen denken aan milkshakes, winegums en Engelse drop. Ian Gillmore, voorzitter van het Royal College of Physicians, denkt dat binge drinking te maken heeft met een drinkcultuur die zich over een periode van honderden jaren heeft ontwikkeld en moeilijk te veranderen is. Klopt. Hoe noordelijker men komt (ook in de UK) hoe meer men zich suf wil drinken; altijd gevolgd door een periode van herstel en gedwongen zuinigheid. De foto is genomen in Newcastle. Had ook Leeds kunnen zijn. Somber klimaat, treurige wijken en wellicht ook dito werk. Met breezer in de hand even naar cloud cuckoo land.

    • Joop van der Pligt