Bestanden delen tussen Windows en Mac met TimeCapsule

timecapsule.jpgDe Apple TimeCapsule is een draadloze router met ingebouwde harde schijf. Het platte, vierkante doosje (299 euro voor de versie met 500 GB, 499 voor de 1 terabyte uitvoering) is  bedoeld  om draadloze backups te maken vanaf machines met OS X 10.5 Leopard. Maar deze witte broodtrommel is vooral interessant om eenvoudig bestanden te delen tussen Windows-computers en Mac-machines .

Logica

Waarom zou je eigenlijk draadloos backups willen maken? Hier komt de Apple-logica: notebooks waarop Leopard draait maken gebruik van het TimeMachine backup-systeem, dat automatisch je digitale verleden opslaat. TimeMachine is handig, maar vergt voor optimaal gebruik wel  een continue verbinding met de backupschijf. Macbooks moeten dus terug kunnen grijpen op een draadloze schijf. Einde Apple-logica.
De praktijk is wat weerbarstiger. Want ook al biedt de TimeCapsule  802.11n (een snellere wifi-variant), een draadloos netwerk is nog steeds er-rug traag om backups van tientallen gigabytes te maken. Met name als je af en toe de magnetron aan hebt staan, een DECT-telefoon gebruikt of brakke coax-kabels bij de tv hebt liggen. Lees hier hoe verschillend de ervaringen met snelheid zijn.

Bestanden delen
De TimeCapsule biedt een interessanter voordeel, voor een grotere doelgroep: het witte kastje maakt het simpel om op het thuisnetwerk bestanden te delen tussen Mac en Windowsmachines.  Vaak  is dat een rotklus, omdat de bestandssystemen elkaar niet of nauwelijks lusten. Om zelf een gedeelde netwerkschijf te maken zonder beperkingen, moet je priegelen met gebruikers, rechten en partities formatteren. Gedoe dus.
Met de Timecapsule is het een kwestie van stekker erin en klaar: je gedeelde bestanden zijn zichtbaar op elke pc en Mac in het hele thuisnetwerk, en kan ook gemount worden op die ene Ubuntu-machine die nog in de kelder staat te stampen.

Installatie

timemachine_configuratie.jpgTijdens de installatie (de configuratietool is er voor zowel Windows als OS X) biedt TimeCapsule aan of het de instellingen van het bestaande netwerk over moet nemen of zelf opnieuw geconfigureerd moet worden. Dat gaat tijdens de test bijna vlekkeloos; apparaten die gebruik maken van hetzelfde netwerk moeten wel opnieuw aangemeld worden, zij het met hetzelfde wachtwoord.
Om nieuwe gebruikers toe te voegen die de schijf kunnen benaderen, kun je er voor kiezen om losse accounts te maken, maar ook om de netwerkschijf zelf een algemeen wachtwoord te geven. Even terzijde: voor een netwerkschijf is de TimeCapsule aangenaam stil en je kunt er ook nog een usb-printer aan hangen. En er zit een groen/geel lampje aan de voorkant. Groen is goed, geel betekent opnieuw instellen.


Snelheid

De overdrachtssnelheid via een router met 802.11n is een hele verbetering (‘zeven keer sneller dan 802.11g’) met oudere standaards, maar houd er rekening mee dat veel bestaande draadloze apparatuur alleen nog 802.11g ondersteunt. In die gevallen is er geen sprake van snelheidswinst. Wel is de doorgiftesnelheid van de n-variant op grote afstand een stuk beter.
Zoals gezegd, voor grote backups van tientallen gigabytes is wifi niet echt handig. In de ideale configuratie koppel je de TimeCapsule rechtstreeks aan de hoofdcomputer met een gigabit-aansluiting. En doe je de eerste ‘basisbackup’ van elke laptop waarop TimeMachine draait ook via een ethernetkabel. Voor de kleine backups laat je dan je netwerk op volle toeren draaien.

Alternatieven

1) zelf doen
Het is niet altijd even makkelijk om Windows en Mac-machines in één netwerkomgeving vreedzaam samen te laten leven. Vooral als het gaat om bestanden uit te wisselen op een gemeenschappelijke netwerkschijf, moet je rekeningen houden met de beperkte uitwisselingsmogelijkheden tussen het bestandssysteem van Windows (Fat32 of NTFS) en Mac OS X (HFS+). De besturingssystemen slaan hun bestanden dus op een andere manier op.
Stel dat je een gedeelde usb-schijf aan een pc of een router hangt, bedoeld voor elk IP-apparaat in huis. Formatteer je een schijf als FAT32, dan kan die in principe door elk besturingssysteem gelezen worden. Het nadeel: FAT32 kan niet met bestanden groter dan 4 GB overweg en is gevoeliger voor crashes.
Aan de andere kant: NTFS werkt niet op een Mac (zonder extra hulpprogramma’s) en Windows machines kunnen zonder extra software  niet overweg met HFS+-schijven.
De TimeCapsule maakt aan de verwarring een einde doordat de bestandsoverdracht  intern vertaald wordt. Zo verschijnt de disk onder Windows als een FAT-schijf, en op een Mac machine als een HFS+-schijf. Beperkingen in bestandsgrootte zijn er niet.

2) Update je Airport Extreme
Dankzij  een firmwareupdate is ook de bestaande Airport Extreme router (179 euro) te gebruiken als ‘Airdisk’. Hang er een usb-schijf aan je kunt ‘m op dezelfde manier gebruiken als de TimeCapsule. Of zoals ze het hier zeggen: Airport Extreme + usb = TimeCapsule.

3) Windows Home Server
Ook met bijvoorbeeld de Windows Home Server kun je bestanden op een eenvoudige manier  bereikbaar maken voor zowel Windows als Mac-machines. Net zo gebruiksvriendelijk, en met extra mogelijkheden dankzij slimme plugins.
Het nadeel van zo’n server is wel dat de backup-mogelijkheden van TimeMachine dan niet zo makkelijk via het netwerk verlopen. Lees dit epistel.

Meer/betere  alternatieven en oplossingen om bestanden te delen tussen Windows en OS X? Laat het weten in de reacties.

    • Marc Hijink