Alles verunileverd

Als een blauw kankergezwel zaait Albert Heijn zich uit over ons land. Steeds meer supermarkten gaan overstag voor de blauwe toverformule: een winkel die appelleert aan gezamenlijke voorkeuren van Neêrlands plebs en hoge heren, zoals meurende hardplastic smurfenpopjes. Sterk merk, heet zoiets.

Het drama van de verunileverde samenleving, kun je het ook noemen. Kwaliteit of smaak telt niet meer, alles is imago en voedselveiligheid. Prop dingen vol met suiker en zout, zeef de harde stukjes eruit, en het geld stroomt binnen. Dat een vlekkenmiddel niet werkt, is onbelangrijk als de wél functionerende spullen van de concurrent niet beschikbaar zijn. Minder keus, meer fopcadeaus.

Lolsmurf.

Gezond, lekker, goedkoop en snel? Volg het AH-vier-stappenplan ‘Kies en kook’. Kies voorgesneden vlees, kies voorgesneden groente, kies bakje saus en pasta, rijst of puree. Opwarmen en klaar is uw ‘complete gezinsmaaltijd’. Wat is daar gezonder, lekkerder, goedkoper of sneller aan dan boterhammen roosteren, met Dijon-mosterd besmeren (die overigens in Groningen gemaakt wordt), met sardines uit blik beleggen, en vergezellen van boontjes uit blik met olie en azijn?

Albert Heijn is ook: een goed idee slecht uitvoeren. Neem het kant-en-klare pizzadeeg, te beleggen naar eigen inzicht. Supermarkten van Luik tot Napels verkopen dit al decennia, doch laten we niet zeuren als een fijn plan eindelijk Nederland aandoet. Maar wat doen de zombies van de vaderlandse voedselindustrie? Ze maken een pizzadeeg met suiker. Om van de bijgeleverde ‘tomatensaus’ maar te zwijgen. Een pizza is beter af met zo’n ouderwets blikje tomatenpuree. Waar overigens helemaal niets mee mis is.

Ooit waren wij een zeevarende natie. Nu is Nederland Albert Heijn, en Albert Heijn is voor mietjes. We willen wel de schijn van kwaliteit, maar geen vieze handen en ook niet te duur. Dus werden de ‘hippe’ AH eenhapskerstsurprises vorig jaar een groot succes. Ook het AH Excellent kerstgebraad zat in een ‘luxe’ verpakking: zo uit de magnetron op tafel. Voeg enkel kerstservetten toe en dure, maar slechte wijn. Noël Néerlandaise. IJdele smurf.

Merel Boers

    • Merel Boers