Akkoord Fatah en Hamas sneuvelt snel

Ramallah/ Kairo. Een door Jemenitische bemiddeling tot stand gekomen akkoord tussen de rivaliserende Palestijnse organisaties Al-Fatah en Hamas om te gaan praten over verzoening is enkele uren later teruggedraaid. Israël zei meteen dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen zouden worden stopgezet als de Palestijnse president Abbas (Fatah) zich verzoende met Hamas. Daarop distantieerde Abbas zich van het akkoord. Abbas heeft herhaaldelijk gezegd niet te zullen onderhandelen met Hamas over de vorming van een nieuwe regering van nationale eenheid tot Hamas de macht in de Gazastrook opgeeft. Hamas verjoeg in juni vorig jaar alle Fatah-autoriteiten uit de Gazastrook. Niettemin stuurde hij een vertegenwoordiger naar Jemen om een verzoeningsvoorstel met Hamas te bespreken. Israël zegt dat er met Hamas niet kan worden gepraat zolang de groep Israëls bestaansrecht niet erkent en geweld niet afzweert.