Air France past saneringsplan Alitalia aan

Air France-KLM komt vrijdag met nieuwe voorstellen voor de herstructurering van Alitalia. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij gisteren bekend na overleg met de Italiaanse vakbonden.

Het nieuwe plan moet de basis vormen voor verder overleg met de bonden. Het huidige overnameplan van Air France-KLM zou 2.100 werknemers van Alitalia en onderhoudsbedrijf AZ Service hun baan kosten. Air France-KLM liet gisteren weten dat het een „passende oplossing” voor hen wil zoeken, „zodat geen enkele werknemer in de steek wordt gelaten”.

Bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta had gisteren voor de tweede keer overleg met de negen vakbonden die het personeel van Alitalia vertegenwoordigen. De vakbonden reageerden teleurgesteld na deze ontmoeting en hadden meer zekerheden van Air France-KLM verwacht. Ze vrezen voor de grondactiviteiten van AZ Service, de het Alitalia-onderdeel dat Air Franc-KLM maar gedeeltelijk wil overnemen. Ook eisen ze dat het vrachtverkeer niet wordt afgestoten.

Air France wil steun van de bonden voor de overname van Alitalia, dat op een haar na failliet is en ruim 1 miljoen euro per dag verlies lijdt.

Alitalia is uitgegroeid tot het belangrijkste thema in de campagne voor de verkiezingen van 13 en 14 april. De grootste kanshebber op het premierschap, Silvio Berlusconi, heeft zich tegen de overname door Air France-KLM uitgesproken en suggereert dat er een Italiaans alternatief met prijsvechter Air One mogelijk is. Berlusconi is er tot nu toe echter niet in geslaagd om dit alternatief concreet te maken. Volgens critici misbruikt hij de kwestie-Alitalia om zijn politieke tegenstanders Romano Prodi en Walter Veltroni de uitverkoop van Alitalia in de schoenen te schuiven.

Het hoofd van de Italiaanse beurstoezichthouder Consob riep politici gisteren op zich in de discussies rond Alitalia te beperken tot de feiten. Hij deed dat nadat Consob de handel in het aandeel van het luchtvaartbedrijf had stilgelegd na een koerssprong van bijna 42 procent als gevolg van speculaties op een mogelijk verbeterd bod van Air France-KLM.

De huidige – demissionaire – regering is onderling verdeeld over Alitalia. Zo zei minister Tommaso Padoa-Schioppa van Economische Zaken en Financiën afgelopen weekeinde dat een eventueel nieuw bod een kwestie van dagen moet zijn en niet van weken. Anders gaat Alitalia volgens de bewindsman failliet. Zijn collega Alessandro Bianchi van Transport zei echter dat de financiële toestand van het bedrijf best meevalt en dat er nog tijd is om een andere koper dan Air France-KLM te vinden.