Afghanistan wacht nog op beloofde miljarden

Van de 25 miljard dollar die internationale donoren sinds de val van het Talibaan-regime in 2001 aan Afghanistan hebben beloofd, moet nog tien miljard worden overgemaakt. En veel van het geld dat wel is aangekomen, wordt verkeerd besteed. Dat zegt de Britse hulporganisatie Oxfam in een rapport namens Acbar, een consortium van 94 hulporganisaties die actief zijn in Afghanistan.

„Donoren zijn hun beloften niet nagekomen”, zegt onderzoeker Matt Waldman in een verklaring bij het rapport. De grootste donor, Amerika, blijft het meest in gebreke. Van de toegezegde 10,4 miljard dollar was begin 2008 vijf miljard aangekomen. Van de Europese Commissie heeft Afghanistan 650 miljoen tegoed. Nederland heeft 407 van de toegezegde 493 miljoen overgemaakt.

Het komt geregeld voor dat veel meer hulp wordt toegezegd dan gegeven. Op veel plaatsen in Afghanistan is de onveiligheid na de laatste grote donorconferentie in 2006 toegenomen, waardoor het moeilijk wordt wederopbouwprojecten uit te voeren. De onderzoekers hebben ook kritiek op de manier van werken als de veiligheid wel voldoende is.

„Te veel hulp van rijke landen wordt verspild, is niet effectief of wordt niet gecoördineerd”, zegt Waldman. Tweederde van de hulp wordt buiten de Afghaanse regering om uitgegeven. De regering wil graag dat donaties aan haar worden overgemaakt, zodat ze die kan gebruiken om de overheid aan het functioneren te krijgen. Veel donoren en ontwikkelingsorganisaties vinden dat de kansen op duurzame ontwikkeling groter zijn als een land zelf kan beslissen over de besteding van hulpgeld. Andere donoren kiezen ervoor het geld via particuliere hulporganisaties te besteden, om zo corruptie en wanbeleid binnen de Afghaanse overheid te omzeilen.

Volgens het rapport komt 40 procent van het geld via duurbetaalde ontwikkelingsexperts en andere kosten weer terug in de donorlanden. Dat gaat ten koste van projecten voor een duurzame ontwikkeling.

Lees het volledige rapport via:oxfam.org.uk