‘Afghanisering is de oplossing’

Het Westen moet de strijd tegen de Talibaan overlaten aan het Afghaanse leger. Dat is goedkoper, sneller en effectiever, denkt de Afghaanse minister van Onderwijs, Mohammad Hanif Atmar.

De in Groot-Brittannië opgeleide Atmar is een naaste bondgenoot van president Hamid Karzai. In een interview met de BBC zei hij dat de veiligheid verbeterd moet worden door middel van ‘Afghanisering’, een nieuw toverwoord in de strijd tegen de Talibaan in de zuidelijke provincies.

Met meer dan 8.000 doden door geweld was 2007 het bloedigste jaar sinds de val van de Talibaan eind 2001. Uitbreiding van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF of de door de Amerikanen geleide antiterreuroperatie Enduring Freedom biedt daar uiteindelijk geen oplossing voor, meent Atmar. Volgende week komen landen die troepen leveren aan ISAF bijeen in Boekarest om over uitbreiding te praten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner zei gisteren dat Frankrijk zijn aantal militairen zal verhogen.

Volgens Atmar kan het Afghaanse leger de Talibaan in vijf jaar verslaan, terwijl dat de NAVO vijftien jaar zou kosten. Wel moet het Afghaanse leger, 40.000 militairen sterk, beter opgeleid worden dan nu gebeurt, zei hij. Aan de buitenlandse militairen wordt tien keer zoveel uitgegeven als aan de Afghaanse, zei hij, terwijl dat geld beter besteed kan worden aan de opleiding en uitrusting van Afghaanse militairen. Als lokale gemeenschappen het recht op zelfverdediging krijgen, kunnen zij zelf de veiligheid bewaken, wat effectiever zou zijn dan de buitenlandse troepenmachten. (BBC)