Zege Servische tennissers in Indian Wells

De Servische tennissers Novak Djokovic en Ana Ivanovic hebben het toernooi van Indian Wells gewonnen. Bij wat ook het vijfde grandslamtoernooi wordt genoemd was er ook een relletje over Kosovo, de provincie die zich onlangs afscheidde van Servië.

Djokovic, vorig jaar verliezend finalist, versloeg in de finale de Amerikaan Mardy Fish, die in de halve eindstrijd verrassend ’s werelds nummer één Roger Federer had uitgeschakeld. Ivanovic versloeg in de finale de Russische Svetlana Koeznetsova.

De twee Servische tennisvedetten zijn pas twintig jaar. Beiden haalden eind januari ook de finales van de eerste grandslam van het jaar, de Australian Open. Djokovic won toen na een overwinning op de jonge Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Ivanovic verloor van de Russin Maria Sjarapova.

Mardy Fish is de nummer 98 van de wereldranglijst, maar schakelde in de loop van het toernooi niet alleen Federer uit, maar ook Nikolai Davidenko en David Nalbandian. De Rus en de Argentijn waren respectievelijk als vierde en zevende geplaatst voor het toernooi in Californië. Djokovic mocht, na 6-2 in de eerste set, bij5-4 in de tweede set serveren voor de winst, maar Fish gaf zich nog niet gewonnen. De laagst gerangschikte finalist in negen jaar won nog met 5-7 en dwong een derde en beslissende set af. Die werd door Djokovic gewonnen met 6-3.

Ivanovic, als eerste geplaatst bij de Indian Wells, won haar finale in twee sets: 6-4 en 6-3. Het was de zesde titel in haar tenniscarrière. Koeznetsova, die in de halve finale een einde had gemaakt aan de reeks van Sjarapova (achttien gewonnen wedstrijden op rij), moest toegeven dat ze niet opgewassen was tegen de krachtige forehands van de Servische.

In de aanloop naar de mannenfinale was er nog een relletje, toen de organisatie een spandoek met de tekst ‘Kosovo is Servisch’ uit het publiek verwijderde. Het doek was opgehangen door een vijftigtal Servische fans. Zij wilden op die manier protesteren tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Ivanovic zei dat ze niets van de commotie had gemerkt. „Als ik speel, wil ik gewoon zo goed mogelijk mijn land vertegenwoordigen, verder ben ik niet echt bezig met politiek.” Ze zei het wel te betreuren dat haar landgenoot Milorad Cavic afgelopen week werd uitgesloten van de EK zwemmen in Eindhoven, nadat hij bij de huldiging een T-shirt met de opdruk ‘Kosovo is Servisch’ had gedragen. (AFP, AP)