Weer ruzie Colombia, Ecuador

De twee weken geleden bijgelegde ruzie tussen Ecuador en Colombia is dit weekeinde toch weer opgelaaid.

Aanleiding voor de diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden, begin deze maand, was een Colombiaanse luchtaanval op een kamp van de FARC, net over de grens met Ecuador. Bij het bombardement werden twintig personen gedood, onder wie de tweede man van de Colombiaanse guerrillabeweging, Raúl Reyes. Na de aanval brak een ernstige crisis uit tussen Ecuador en Venezuela enerzijds en Colombia anderzijds. Na een week van dreigementen en verwijten werd de ruzie tijdens een regionale top bijgelegd.

Maar tot woede van de Ecuadoriaanse regering is, naar nu blijkt, ook een Ecuadoriaan bij de aanval omgekomen. Zijn lijk en dat van Reyes werden als enige twee naar Colombia getransporteerd. Colombia meldde aanvankelijk dat het het lichaam was van Julián Conrado, een muzikant-ideoloog van de FARC. Uit onderzoek is nu echter gebleken dat dit de Ecuadoriaan Franklin Aisalia was.

Ecuador liet gisteren weten dat Colombia met het doden van Aisalia en het meenemen van diens lijk internationale verdragen heeft geschonden. Het zei zijn familie te zullen steunen bij het eisen van een schadevergoeding. Die zegt dat Aisalia van beroep smid was en geen guerrillero. Quito heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten gevraagd een „definitieve oplossing te vinden in deze zaak”.

De Colombiaanse minister van Defensie Santos zei gisteren dat hij niet begreep „waarom een land als Ecuador een probleem zou maken van de dood van iemand die gelieerd is aan de FARC. Een ieder die zich in een terroristenkamp begeeft neemt een groot risico want het is een legitiem militair doelwit.” (AP, Reuters)