VS werkt aan vliegen op steenkool

Kerosine te duur? Straaljagers vliegen straks wellicht op steenkool.

De Amerikaanse luchtmacht presenteerde vandaag uitgebreide plannen voor de bouw van een fabriek die schone, synthetische brandstof maakt uit vuile kolen. Via de zogeheten coal-to-liquids (CTL) technologie. Op een vliegbasis in Montana moet de eerste fabriek komen. En als die een succes is, volgen er meer.

Want met kolen kan Amerika een stuk minder afhankelijk worden van buitenlandse olie. Kolen zijn er namelijk wel genoeg in de VS. Olie, waar kerosine van gemaakt wordt, moet voor het grootste deel geïmporteerd worden uit „politiek instabiele landen”. De bouw van een dergelijke fabriek neutraliseert volgens de luchtmacht dan ook „de dreiging voor de nationale veiligheid”.

De Amerikaanse luchtmacht moet volgens analisten wel de astronomische kosten voor de bouw van een fabriek voor lief nemen. Een CTL-fabriek kost zo’n 5 miljard dollar (3,2 miljard euro). En er is weerstand binnen het Witte Huis. Energie-experts denken dat CTL-fabrieken twee keer zoveel CO2 uitstoten als olieraffinaderijen.

Voor de Amerikaanse kolenindustrie zijn de plannen een aangename verrassing. De industrie heeft het zwaar door het publieke sentiment dat zich steeds meer afkeert van het gebruik van vervuilende kolen. De grootste klanten van de sector, elektriciteitscentrales, hebben bouwplannen voor 48 kolencentrales geschrapt wegens zorgen over het klimaat.