Veel Britten boos over ‘monsterlijk’ plan Brown

Juist rond de Paasdagen is het in Groot-Brittannië tot een aanvaring tussen politiek en religie gekomen over een gevoelige ethische kwestie. Moet de overheid toestaan dat wetenschappers in het kader van onderzoek naar geneeswijzen voor ernstige ziekten embryo’s ontwikkelen, die deels uit dierlijke en deels uit menselijke cellen bestaan? Ja, zeggen premier Gordon Brown en velen in zijn kabinet. Nee, zeggen veel religieuze leiders, voorop de katholieke kerk, en sommige gelovige politici.

De passage over het toelaten van ‘hybride embryo’s’ maakt deel uit van nieuwe wetsvoorstellen over bevruchting en embryo’s. Zulke experimentele hybride embryo’s zouden overigens al na een paar weken worden vernietigd, aldus de regering.

De Schotse kardinaal Keith O’Brien noemde de voorstellen „een monsterlijke aanval op de rechten van de mens, de menselijke waardigheid en het menselijk leven” en „Frankenstein-achtige experimenten”. Hij kreeg bijval van andere religieuze functionarissen en sommige politici.

Wetenschappers weerspraken O'Briens kritiek echter woedend en hamerden op de voordelen van zulk onderzoek. De voorstellen worden ook ondersteund door talrijke medische instellingen, waaronder de Britse hartstichting en organisaties, die zich inzetten voor onderzoek naar kanker.

Religieuze leiders, ook van de anglicaanse kerk, riepen Brown op de zaak tot een vrije kwestie te verklaren bij de stemming in het Lagerhuis, zodat parlementariërs de roep van hun geweten (of hun kerk) kunnen volgen.

Het is nog onzeker of de premier hiertoe bereid is. Een bijkomend probleem voor hem is dat drie diep gelovige katholieken in zijn kabinet al hebben laten weten in gewetensnood te komen. Als ze tegenstemmen, moeten ze normaal gesproken aftreden, want het kabinet wordt geacht met één mond te spreken. Zo dreigt Brown plotseling te worden opgezadeld met een politieke crisis. Zijn woordvoerders lieten echter gisteren weten dat er gezocht wordt naar een compromis.