Van Gaal of Irak

Voetbal is oorlog. Dus als Louis van Gaal na dertien nederlagen, 49 tegendoelpunten en een gat van tien punten met de nummer laatst weer voor de camera verschijnt om te zeggen dat AZ „de wedstrijd domineerde”, „de scheidsrechter tegen had” en „nog altijd Europees voetbal kan halen”, verdient dat enkel lof. Een generaal blijft achter zijn manschappen staan – ook als het even tegenzit. Ik zeg: mocht het onverhoopt zover komen, dan noemen we de nacompetitie gewoon de play-offs en mag AZ zich kwalificeren voor de Champions League ten koste van Volendam. Het zij je gegund, Louis.

Maar oorlog is géén voetbal.

Dus als president Bush, na 150.000 burgerdoden, 4.297 omgekomen militairen en een economische schade van 3 biljard dollar, blijft volhouden dat de oorlog in Irak „een niet te ontkennen succes” is, dan volstaat slechts een volksopstand. Meer dan 850 miljard dollar heeft het gekost om van een stabiele regio een volslagen chaos te maken. Massavernietigingswapens zijn nooit gevonden. Met Al-Qaida onderhield Irak geen enkel contact. Een verband met 11 september was er niet. Een VN-mandaat ontbrak. De coalition of the willing was zo groot als Ter Apel. Canada stuurde precies één soldaat.

Wie nog met het argument durft te komen dat het ondanks alles toch goed is geweest dat Saddams regime door de VS omver is geworpen, heeft enorme ballen. Ballen zo groot, dat zelfs AZ-spits Ari er topscorer mee zou worden.

Het was namelijk de CIA die Saddam in 1959 opdracht gaf om de Iraakse premier Qassim te vermoorden. Het was president Kennedy die in 1963 Saddams Ba’ath-partij in staat stelde een coup te plegen. Het was president Carter die Saddam in 1979 aan de macht hielp. Het was president Reagan die Saddam in 1982 bewapende in de oorlog tegen Iran. Het was president George H. W. Bush die in 1989 de financiële steun aan Saddams regime verdubbelde. En toen in 1991 een coalitie van 34 landen met een troepenmacht van 775.000 militairen Saddams regime ten val wilden brengen, hielden de VS hem aan de macht.

Ik ben het met premier Balkenende eens: een Irak-onderzoek is volstrekt niet nodig.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg