Toeristen blijven thuis door slecht paasweer

Het toerisme in Nederland heeft te lijden gehad van het koude weer tijdens de Paasdagen, zo hebben brancheorganisaties gisteren bekendgemaakt. Buitenlandse toeristen bleven weg en bezoekersaantallen van pretparken vielen tegen.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) hebben slechts 700.000 buitenlandse toeristen overnachtingen in Nederland geboekt tijdens het paasweekeinde. Dat is ruim 22 procent minder dan vorig jaar. Het NBTC wijt de afname, behalve aan het slechte weer, aan het feit dat Pasen dit jaar erg vroeg viel. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie ging bleef gelijk, namelijk 400.000.

Veel toeristische attracties trokken minder bezoekers dan verwacht. Dat maakte de Club van Elf, een koepelorganisatie van Nederlandse attracties, gisteren bekend. De Amsterdamse rondvaartrederij Canal Company trok 15 procent minder bezoekers dan in het vorige paasweekeinde. Ook het aantal bezoekers van Burgers’ Zoo (Arnhem) en Ouwehands Dierenpark (Rhenen) lag zo’n 20 procent lager dan met Pasen in 2007. Attractiepark Slagharen trok zelfs 30 procent minder bezoekers.

In bijna heel Nederland viel gisteren korte of langere tijd sneeuw. In Zeeland waren er uitschieters naar 11 centimeter in Ritthem en Vlissingen, volgens een woordvoerder van het KNMI. „Sinds 1901, toen de officiële metingen begonnen, hebben we niet zoveel sneeuw gehad met Pasen als dit jaar”, zei de woordvoerder.

De afrit op de snelweg A1 naar de IKEA in Hengelo werd gistermiddag rond drie uur afgesloten, maakte de ANWB bekend. De file naar de meubelzaak was dusdanig lang dat de wachtende auto’s een gevaar vormden voor het doorgaande verkeer. (ANP)