Televisie Voorkeur

De Lellebel is een café voor travestieten, transseksuelen en transgenders, in het centrum van Amsterdam. Het NCRV-programma Man bijt hond vond vijf geregelde bezoekers van het café bereid mee te ‘spelen’ in een realitysoap, die vanaf vandaag drie weken lang dagelijks zal worden uitgezonden. De vijf travestieten worden niet alleen in hun glamourrol getoond, het ging het programma vooral om de dagelijkse transformatie van man naar vrouw. In de eerste aflevering staat kroegeigenaar Hans Wijtenburgh centraal. Als zijn alter ego Desiree dello Stiletto is hij de ‘moeder overste’ van De Lellebel. Ned.2, 18.50-19.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Daf, de enige echte Nederlandse auto, voor het eerst de weg op ging. De Daf was een autootje voor ouderen die net hun rijbewijs hadden gehaald. Daardoor en ook vanwege het ‘pientere pookje’ (schakelen hoefde niet) kreeg hij een nogal suf imago. Tegenwoordig zijn het vooral liefhebbers die er nog in rijden. Ned. 1, 17.59-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor slaapstoornissen bij kinderen. In een recente enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek gaf 30 procent van de ouders aan dat hun kinderen slaapproblemen hebben. Een gesprek met psycholoog Caroline Kluft en met Thomas Vlok, een 12-jarige jongen met slaapproblemen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Vandaag wordt bekend welke schrijvers genomineerd zijn voor de Libris Literatuur Prijs. Tonko Dop gaat bij hen langs. Verder een reportage op het Zadkine College in Rotterdam, n.a.v. het Kamerdebat vandaag over schooluitval. En: zal de film Fitna ooit nog te zien zijn nu Geert Wilders geen provider meer heeft? Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontvangt Dyab Abou Jahjah, voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Verder komt het theatertrio C3 – de cabaretiers Mike Boddé, Onno Innemee en Kees Torn – vertellen over hun voorstelling 3D, die deze week in première gaat. Tafelheer is Hugo Borst. Ned.3, 19.30-20.25u.

Het gesprek: Pitchtalk. Ronnie Overgoor en vaste gast Wim Andréa praten met Ben Woldring over ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media en internet. Deze 25-jarige internetondernemer bedacht www.bellen.com toen hij nog scholier was. Nu is hij directeur van Bencom, een koepel van prijs- en productvergelijkende websites. Het gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Te gast zijn architect Francine Houben, oprichtster van architectenbureau Mecanoo en Zakenvrouw van het Jaar; en snowboardster Nicolien Sauerbreij. Ned.1, 22.55-23.50u.

Documentaire

Joschka – eine Karrière: Der lange Marsch. Documentaire over het Duitse politieke wonderkind Joschka Fischer. Als student was hij een radicale activist en kraker, maar hij groeide uit tot de meest geliefde politicus van de Groenen. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier in het kabinet van Gerhard Schröder van 1999 tot 2005. ZDF, 20.15-21.00u.

Eén wereld: Mijn moeder drinkt. Britse documentaire over de 39-jarige alcoholverslaafde Diane. Diane komt uit Birmingham. De artesen hebben haar gezegd dat ze zal snel dood zal gaan als ze niet onmiddellijk stopt met drinken. Maar dat kan Diane niet opbrengen, ze staat volslagen machteloos tegenover haar verslaving. Geen van haar zes kinderen woont nog bij haar, ze is niet in staat voor hen te zorgen. De documentaire volgt Diane en een van haar dochters, Nanzer. België 1, 21.30-22.05u.

informatief

Wat Is Wat? Vliegtuigen. Mee de lucht in om te ontdekken hoe een vliegtuig werkt en welke vaardigheden een piloot moet bezitten. Ook aandacht voor de pioniers van de luchtvaart en de technische aspecten van het vliegen. Gemaakt voor een jong publiek. National Geographic, 17.30-18.00u.

Opsporing verzocht. Vandaag een verkrachtingszaak in Dordrecht, overvallen op supermarkten in Houten, een overval op een casino in Boxmeer en een gewapende overval op een Plusmarkt in Zwolle. Ned.1, 21.40u.

Horizon: A life in memory. Over de eigenaardigheden van het geheugen. Bij John Forbes is bij zijn geboorte iets in de ‘hardware’ van zijn brein vernield. Hij kan in het dagelijks leven niet functioneren omdat hij altijd onmiddellijk vergeet wat hij aan het doen is. De wetenschap staat machteloos. Geneviève Smith heeft juist het probleem dat ze niet kán vergeten: een traumatische herinnering aan een verkrachting blijft haar kwellen. Voor haar is er nu een medicijn. BBC 2, 22.00-22.50u.

Ten einde raad. Mensen zijn belangrijker dan regels. Zakenvrouw Annemarie van Gaal zet zich in voor mensen die zijn vastgelopen in de bureaucratie. Ned.1, 22.25-22.55u.

Ons een zorg! Derde deel van een 9-delige serie reportages waarin kinderen worden gevolgd die om verschillende redenen en onder verschillende omstandigheden bij jeugdzorg terechtkomen. Door de ogen van de kinderen wordt getoond hoe het is om door de jeugdzorg geholpen te worden. Ned.2, 23.30-0.00u.

drama

Roes. 11-delige Nederlandse dramaserie over ervaringen van jongeren met drank en drugs. Aflevering 5 gaat over kickbokser Ernesto. Zijn bezigheden dreigen hem boven het hoofd te groeien. Hij moet niet alleen erg veel trainen, maar gaat ook naar school, heeft bijbaantjes om zijn sport te kunnen betalen en bovendien is zijn moeder erg ziek. Ned.3, 21.00-21.30u.

Dirty sexy money. Nieuwe Amerikaanse dramaserie over de rich and famous, in de traditie van Dynasty en Dallas. Met sterren als Jill Clayburg, Donald Sutherland, William Baldwin en Peter Krause. Net 5, 21.25-22.20u.