Servië stelt VN een de facto verdeling van Kosovo voor

Servië heeft de VN een de facto verdeling van Kosovo voorgesteld.

De Servische media meldden gisteren dat bij de VN een document van de Servische regering is afgeleverd waarin de jurisdictie van de VN in Kosovo wordt erkend en waarin wordt voorgesteld in alle gebieden in Kosovo waar Serviërs wonen, alleen Servische politiemannen, rechters en douanepersoneel te laten werken. Dat Servische personeel zou werken onder VN-gezag en zou alleen lokale Servische overheidsfunctionarissen verantwoording schuldig zijn.

Volgens de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, gaat het om „een functionele verdeling” van Kosovo. Hij voegde daaraan toe dat de Kosovo-Serviërs „willen leven overeenkomstig de Servische grondwet en wetten”.

Het document lijkt geen rekening te houden met het feit dat het huidige VN-gezag in Kosovo in mei ophoudt te bestaan; daarna wordt het bestuur overgenomen door de EU-missie – die Servië niet erkent. Het Servische voorstel werd onmiddellijk verworpen door de regering van Kosovo.

De Servische premier, Vojislav Koštunica, heeft de afgelopen dagen harde kritiek geuit op de NAVO, die volgens hem in 1999 tegen het toenmalige Joegoslavië oorlog heeft gevoerd om „een NAVO-staat” te kunnen scheppen in Kosovo: „Het is inmiddels duidelijk dat de schade die Servië door de NAVO-bombardementen werd toegebracht geen ander doel had dan van Kosovo de eerste NAVO-staat ter wereld te maken.”

Koštunica beschuldigde de NAVO-vredesmacht in Kosovo, KFOR, onlangs tijdens onlusten in Mitrovica, in het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo, „sluipschutters en verboden munitie” te hebben gebruikt. Bij de onlusten, die uitbraken toen Serviërs de VN-politie en KFOR-militairen aanvielen na de ontruiming van een bezet gerechtsgebouw, kwam een Oekraïense VN-soldaat om het leven en vielen rond 150 gewonden. (Reuters, AFP)