Servië: Kosovo delen in Albanees en in Servisch deel

Belgrado. De Servische regering is bereid VN-bestuur in Kosovo te erkennen, als het gebied wordt verdeeld langs etnische lijnen, in een deel voor Kosovo-Albanezen en een deel voor Kosovo-Serviërs. Een aantal Servische kranten meldt dat Belgrado een voorstel hiertoe gisteren, exact negen jaar na het begin van de NAVO-bombardementen op Kosovo, schriftelijk heeft ingediend bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Volgens de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, staat Belgrado een ”functionele scheiding” tussen de bevolkingsgroepen voor. In het Servische gebied moeten Serviërs de controle krijgen over de politie, justitie en de grensbewaking. Kosovo verklaarde zich vorige maand onafhankelijk van Servië en is sindsdien door een groot aantal landen erkend. Servië weigert Kosovo te erkennen. Volgens analisten probeert Belgrado nu controle te krijgen over de noordelijke delen van Kosovo waar een Servische meerderheid woont. In de door Serviërs gedomineerde stad Mitrovica in het noorden vielen Kosovo-Serviërs eerder deze maand agenten van de VN-macht en NAVO-militairen aan.