Robben beklaagt zich over Van Basten

Arjen Robben wordt genegeerd door bondscoach Van Basten sinds hij vorig jaar geblesseerd raakte. „Ik herinner me niet wanneer ik hem gesproken heb.”

Arjen Robben reageerde verbaasd toen hij zondagavond in de catacomben van het Stadion Santiago Bernabéu vernam dat bondscoach Marco van Basten voor hem „een plekje vrij houdt” in de EK-selectie. „O, heeft hij dat gezegd? Ik heb daar zelf niets van gehoord. Toen ik nog belangrijk was voor Oranje was er voortdurend contact. Maar nu hoor ik niets meer vanuit Zeist. Sterker, ik kan me niet eens herinneren wanneer ik de bondscoach voor het laatst heb gesproken.”

De laatste keer dat Robben voor het Nederlands elftal uitkwam was op 17 oktober vorig jaar tegen Slovenië. De aanvaller viel destijds uit met een blessure aan zijn hamstrings. Daarna hoorde de aanvaller nooit meer iets van Van Basten. Twee maanden geleden maakte Robben zijn rentree bij Real Madrid tot hij op 1 maart geblesseerd raakte door een doodschop van Quique Alvarez van Recreativo Huelva. Robben kreeg van alle kanten steun, maar een telefoontje van de bondscoach bleef uit.

De linksbuiten speelde zondagavond tegen Valencia weer een half uur. Het was zijn dertiende competitieoptreden dit seizoen. „Ik voel me fit”, zei Robben na de 3-2 nederlaag tegen de ploeg van Ronald Koeman. „Ik had graag met Oranje meegedaan tegen Oostenrijk [morgen in Wenen, red.], maar ik zat niet eens bij de voorselectie.”

Robben voelde zelf niet de behoefte om contact op te nemen met Van Basten. „Rondom de vorige interland [tegen Kroatië, red.] speelde ik ook gewoon bij Real Madrid, maar werd er in Nederland gezegd dat ik geblesseerd was. Het is toch niet aan mij om te gaan bellen? De technische staf moet zelf bijhouden welke spelers wel of niet fit zijn.”

Pas nadat Van Basten via de media vernam dat Robben zich gepasseerd voelde, nam hij gisteren alsnog contact op met de aanvaller. Over de inhoud van het gesprek wilde hij niets zeggen. Het is niet de eerste keer dat de bondscoach ongelukkig is in de communicatie met spelers. In aanloop naar het WK van 2006 schoffeerde Van Basten Edgar Davids door te stellen dat hij „Jan Wouters toch ook niet meer oproept”. De speler beet van zich af in een brief. „Van Basten heeft de grens van goed fatsoen en respect overschreden. Een bondscoach behoort zoiets niet te doen.”

Ook de affaires met Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel liggen vers in het geheugen. Tijdens het WK van 2006 liet Van Basten zich na de interland tegen Argentinië kritisch uit over de inbreng van Van Nistelrooy. „Ruud moet in de wedstrijden nadrukkelijker aanwezig zijn”, meende Van Basten. „In technisch opzicht is zijn inbreng te gering.” Van Nistelrooy was op dat moment zelf niet op de hoogte van de opvatting van de bondscoach. Van Basten spoedde zich vanuit de perstent in Freiburg razendsnel naar het spelershotel, maar daar bleek de spits al op de hoogte te zijn gesteld. Van Nistelrooy reageerde ontstemd. Op de training zou Van Nistelrooy de volgende dag met een paar cynische opmerkingen ‘terugslaan’, waardoor de verstandhouding nog meer verslechterde. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat het goed kwam tussen beiden.

In augustus 2006 kreeg zowel Van Nistelrooy als de even mondige Van Bommel geen invitatie van Van Basten voor de oefeninterland tegen Ierland. Hij vond het niet nodig beide spelers op de hoogte te stellen van zijn beweegredenen. Daar kreeg Van Basten later spijt van. In oktober, kort voor de interland tegen Bulgarije, trok de coach het boetekleed aan. Van Bommel had toen al bekend gemaakt niet meer onder Van Basten te willen voetballen. De bondscoach erkende in Rijnsburg dat hij Van Nistelrooy en Van Bommel persoonlijk op de hoogte had moeten stellen van het feit dat beiden bij hem uit de gratie waren. „Ik zag er de noodzaak niet van in als je al zo vaak bij elkaar bent geweest”, was zijn argument. „Maar bij de spelersgroep is mijn handelwijze niet in goede aarde gevallen. Het was leerzaam. Elke keer moet je weer kijken of je het goed doet. Ik zal de volgende keer even bellen.”

Maar afgelopen vrijdag liet Van Basten zich ontvallen dat hij Dirk Kuijt nog niet op de hoogte had gesteld van het nieuws dat hij wederom niet bij Oranje zit. „Dat ga ik vanmiddag doen”, zei Van Basten. Ondertussen had Kuijt in Liverpool de ‘jobstijding’ al via de media vernomen.

Aan dat rijtje kan nu Robben worden toegevoegd. Maar eigenlijk, zei de speler, had hij na een radiostilte van enkele maanden ook niet op een telefoontje van Van Basten gerekend.