Reisopera wil meer producties

De Nationale Reisopera wil in de toekomst zeven producties per seizoen brengen. Daarvoor moet de subsidie van 7,9 miljoen euro per jaar worden verhoogd met 2,8 miljoen euro. Volgens intendant Guus Mostart wordt met meer producties een efficiënter gebruik gemaakt van gemeenschapsgelden en is het bedrijf van de opera, dat ongeveer honderd personeelsleden heeft, dan op een zinvoller manier bezig.

De Reisopera maakt nu vijf producties per jaar, maar met de huidige subsidie kunnen voortaan slechts vier producties worden gerealiseerd. Voor het handhaven van vijf producties is een miljoen euro extra nodig. De Reisopera gaat daarover overleggen met minister Plasterk (OCW), die daarover in september een beslissing zal nemen.

In het seizoen 2008-2009 begint de Reisopera in het nieuwe Enschedese Muziektheater aan Wagners Der Ring des Nibelungen. De vierdelige Ring gaat eerst in losse producties, een complete cyclus wordt uitgevoerd in 2013, het jaar waarin de tweehonderdste geboortedag van Wagner wordt herdacht. Ed Spanjaard dirigeert, de regie is van Anthony MacDonald.

Een wereldpremière is Hôtel de Pékin van componist Willem Jeths en tekstschrijver Friso Haverkamp over Cixi, de laatste Chinese keizerin (1835-1908). Dirigent is ook hier Ed Spanjaard.

Verder zijn er nieuwe producties van Hippolyte et Aricie van Rameau o.l.v. dirigent Jed Wentz en Nabucco van Verdi, gedirigeerd door William Lacey. Hernemingen zijn er van Puccini’s Madama Butterfly en Beethovens Fidelio in de regie van Monique Wagemakers.