PSV is dicht bij vierde titel op rij

Voetbalclub PSV kan al volgend weekeinde voor het vierde jaar op rij landskampioen worden. Als Ajax zaterdagavond verliest van SC Heerenveen en PSV wint van NEC, heeft de ploeg uit Eindhoven met nog drie speelronden te gaan in de eredivisie een onoverbrugbare voorsprong van tien punten op Ajax.

Na de 2-1 nederlaag van Ajax tegen FC Twente en de 3-0 zege van PSV op FC Groningen afgelopen weekeinde heeft de koploper zeven punten voorsprong op Ajax, en tien op SC Heerenveen, Feyenoord en NAC. Dat betekent dat PSV aan twee overwinningen in de laatste vier duels voldoende heeft om landskampioen te worden, ook als de achtervolgers hun wedstrijden zouden winnen. Na het duel bij NEC speelt PSV nog thuis tegen Heracles en Twente en uit tegen Vitesse. Ajax gaat nog op bezoek bij FC Groningen en speelt thuis tegen De Graafschap en Heracles.

Zes clubs strijden nog om de plaatsen twee tot en met vijf, die recht geven op deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Dat zijn Ajax, SC Heerenveen, Feyenoord, NAC, FC Twente en FC Groningen. Met elk 54 punten, drie minder dan Ajax, hebben SC Heerenveen, Feyenoord en NAC de beste uitgangspositie. FC Twente volgt op twee punten van dat trio, Groningen heeft 50 punten.

Feyenoord deed slechte zaken door met 3-2 te verliezen bij stadgenoot Sparta, al werd de ploeg van trainer Bert van Marwijk benadeeld door de scheidsrechter. Voor het eerst in de veertien keer dat de drie Rotterdamse profclubs samen in de eredivisie spelen is Feyenoord niet de beste ploeg van de havenstad, gemeten over de onderlinge duels. Excelsior haalde uit de vier wedstrijden tegen de stadgenoten 9 punten, Feyenoord 6 en Sparta 3.

Excelsior blijft na een nederlaag tegen FC Utrecht wel hekkensluiter met 23 punten, drie minder dan VVV-Venlo. Die twee ploegen spelen zaterdagavond tegen elkaar. Willem II staat met een punt meer dan VVV nog in de gevarenzone voor deelname aan de nacompetitie. Ook De Graafschap (28), Sparta (30) Heracles (31) en AZ (33) zijn niet vrij van zorgen.

Arbitrale missers: pagina 16