Provider blokkeert site film Wilders

De website waarop Geert Wilders zijn film Fitna wilde vertonen is dit weekend uit de lucht gehaald. Het Amerikaanse bedrijf Provider Network Solutions besloot hiertoe na meerdere klachten over de site.

Geert Wilders verklaarde tegenover het ANP dat hij desondanks de film binnenkort zal uitbrengen. Eerder zei hij dit voor 1 april te doen. „Op hoeveel manieren kan ik nog worden tegengewerkt? Desnoods ga ik persoonlijk dvd-tjes uitdelen op de Dam. Wat een wereld”, zei Wilders.

Volgens een verklaring van de provider die nu op de site fitnathemovie.com te lezen is, wordt een onderzoek ingesteld of Wilders de algemene voorwaarden overtreedt. Daarin staat dat er geen beledigende, onwettige en haatzaaiende uitingen gedaan mogen worden. De site bevatte alleen nog maar een aankondiging. De provider was onbereikbaar voor commentaar.

Het aanbod van de Nederlandse Moslim Omproep (NMO) om Fitna’ integraal uit te zenden werd door Wilders eerder dit weekend afgeslagen. „NMO, no way”, reageerde Wilders op het aanbod. De NMO wilde de film eerst zien om te bepalen of de inhoud niet strafbaar is. Eerder had Wilders al laten weten niet aan dergelijk verzoek te willen voldoen. Volgens hemzelf blijft de film binnen de wet.

Verder liet Wilders dit weekend weten verheugd te zijn over de lage opkomst bij een manifestatie op de Dam in Amsterdam. De demonstratie tegen racisme, die ook gericht was tegen Wilders, trok volgens de politie 1.300 mensen. De stichting Nederland Bekent Kleur had vooraf duizenden demonstranten verwacht.

De demonstratie verliep rustig. Eén man werd aangehouden wegens discriminatie. Hij had een pamflet gemaakt waarop uitspraken van Geert Wilders stonden. De woorden ‘islam’ en ‘moslim’ had hij vervangen door ‘jood’ en ‘jodendom’. De man werd voor verhoor meegenomen. Hij kreeg een proces verbaal en werd daarna vrijgelaten. De man heeft de politie laten weten een proefproces te willen uitlokken. Het OM bepaalt uiteindelijk of hij zal worden vervolgd. Onder andere oud-minister Hans Dijkstal (VVD) sprak tijdens de demonstratie. Hij noemde de ideeën van de PVV verwerpelijk.