Protestactie bij olympisch vuur

De ceremonie rond het ontsteken van het olympisch vuur, gisteren in de Griekse plaats Olympia, is verstoord door drie betogers van de Franse mensenrechtenorganisatie Reporters Sans Frontières. Tijdens een toespraak van Liu Qi, president van het Chinese organisatiecomité wisten zij het cordon van beveiligers te omzeilen. De activisten ontvouwden zwarte spandoeken met daarop de olympische ringen in de vorm van handboeien. De drie werden gearresteerd.

„We willen de Chinese regering en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) herinneren aan hun beloftes over het respecteren van de mensenrechten in China”, aldus de betogers.

De activisten roepen op tot een boycot van de openingsceremonie in Peking. De net verkozen nieuwe president van Taiwan wil de Spelen volledig boycotten, als de situatie in Tibet verder verergert. De Duitse sportbond heeft gisteren laten weten de Spelen zeker niet te willen boycotten.

De mensenrechtensituatie in China is weer volop in het nieuws gekomen door Tibet. In die Chinese regio wordt al twee weken betoogd tegen de Chinese overheersing, met bloedige onlusten als gevolg. Er zijn zeker negentien en mogelijk honderddertig doden gevallen. (AP)

Een foto van het protest staat op pagina 16 en 17 en een pleidooi tegen een boycot staat op de opiniepagina’s 18 en 19

Lees het verhaal van een Tibetaan die vijf jaar in China gevangen zat en nu in Amsterdam woont via nrcnext.nl/links