Pompoen met misodressing

Voor 6 personen4 eetlepels rijstazijn2 eetlepels witte miso1 dikke teen knoflook, gepeld1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker1 eetlepel fijngehakte, geschilde verse gember5 eetlepels plantaardige olie1 eetlepel sesamolie zeezout en versgemalen peper1 kabochapompoen van circa 1 kilo1 eetlepel sesamzaadjes

De laatste paar jaar komen steeds meer pompoensoorten op de markt. Niet meer alleen de reuzen die in stukken worden verkocht, maar nu ook de heerlijke butternut-, spaghetti- en kabochapompoenen. Deze laatste soort, de kabocha, is een Japanse pompoen die voor onder andere tempura wordt gebruikt. De smaak van deze tamelijke kleine pompoen (gemiddeld 1 kilo zwaar) is zoet en nootachtig. Wat hem helemaal bijzonder maakt, is dat de schil eetbaar is.

Witte miso, die eerder geel of oranje van kleur is, kunt u bij oosterse toko’s en natuurwinkels kopen. Doe overgebleven miso in een glazen potje met een goed sluitend deksel. Zo kunt u hem maandenlang in de koelkast bewaren.

Doe de azijn, miso, knoflook, basterdsuiker, gember, 4 eetlepels plantaardige olie en 1 eetlepel sesamolie in een kleine keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Haal de steel van de pompoen en snijd hem dan in de lengte doormidden. Schep er de zaadjes uit en gooi die weg. Snijd beide helften van de pompoen in parten van circa 3 centimeter breed. Snijd die overdwars in 3 tot 4 stukken. Doe ze in een grote ovenschaal. Schep er de overgebleven eetlepel plantaardige olie en zout en peper naar smaak door. Zorg dat de stukken pompoen op een van de aangesneden kanten liggen. Zet de schaal 30 tot 45 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven. Neem na circa15 minuten de schaal uit de oven en controleer of de onderkant van de stukken pompoen bruin is. Draai ze in dat geval om en zet de schaal terug in de oven tot de pompoen gaar is. Laat de pompoen even afkoelen. Schep het mengsel om met de misodressing en dien op. De schotel is heel lekker met varkensvlees.

KIM MACLEAN

    • Kim Maclean