Paus wint prominente ziel

De doop van de Egyptische moslim Magdi Allam zaterdag door paus Benedictus XVI heeft de relatie van het Vaticaan met de moslimwereld verder onder druk gezet. Allam, gezaghebbend commentator in de Corriere della Sera, Italië’s grootste krant, staat bekend als een criticus van de radicale islam die hij haatzaaiend vindt.

Na zijn doop nam hij een nieuwe naam aan: Magdi Cristiano (Christen) Allam. Zondag schreef hij dat Benedictus hem tot zijn bekering heeft gebracht.

De paus kwam in 2006 in conflict met de moslimwereld, nadat hij de islam had omschreven als een gewelddadige religie. Allam omschreef hem toen als iemand die zijn beschaving verdedigt.

Twee weken geleden besloten het Vaticaan en 138 vooraanstaande moslimgeleerden tot een permanente dialoog. Een vertegenwoordiger van deze liberale moslims heeft afwijzend gereageerd op de publieke bekering van Allam: „We vragen ons af wat de motieven en plannen van enkele raadgevers van de paus zijn als het om de islam gaat.”

Andere moslims hebben minder moeite met de bekering. Kardinaal Jean-Louis Tauran, voorzitter van de raad voor de interreligieuze dialoog van het Vaticaan, zei: „Wie aanklopt, vindt altijd een open deur. Vrijheid van geweten is een fundamenteel recht.”