Oud beeld in Egypte ontdekt

Egyptische en Europese archeologen hebben een groot standbeeld van een faraonische koningin ontdekt. Dit hebben de archeologen zaterdag laten weten.

De vondst is vlakbij de beroemde Vallei der Koningen gedaan, bij de stad Luxor op de westoever van de rivier de Nijl. Het standbeeld van 3,62 meter hoog stelt koningin Teye voor, de echtgenote van farao Amenhotep III. Deze farao uit de achttiende dynastie regeerde in de veertiende eeuw voor Christus, toen het zogeheten Nieuwe Rijk op zijn hoogtepunt was.

De archeologen hebben ook twee sfinxen gevonden, die Teye en Amenhotep III voorstellen. Daarnaast ontdekten ze tien zwart-granieten beelden van leeuwengod Sekhmet, die de twee moest beschermen in het hiernamaals. Deze kolossen van vijftien meter zullen begin volgend jaar overeind worden gezet.

„Met het oprichten van deze kolossen en het zichtbaar maken van de overige ontdekkingen zal het aanzicht van de vindplaats volledig veranderen”, zei Hourig Sourouzian, de leidster van de groep archeologen: „Dit wordt een van de belangrijkste openluchtmusea van het tijdperk van de farao’s.”

Amenhotep III had een heel tempelcomplex nabij Luxor. Hier liet hij voor Teye een meer aanleggen van bijna twee kilometer lang en 370 meter breed. Het complex werd verwoest door een zware aardbeving en overstroomd door de rivier de Nijl. Alleen twee enorme standbeelden van Amenhotep bleven over, de zogeheten Kolossen van Memnon (AFP)