‘Mister Mambo’

Bassist Israel ‘Cachao’ López stond aan de wieg van de mambo. Een biopic van Andy Garcia blies zijn vergane roem in de jaren negentig nieuw leven in.

Bassist Israel ‘Cachao’ Lopez Foto AFP (FILE) Dated October 10, 2007 filed photo shows legendary Cuban musician Israel "Cachao" Lopez performs during a celebration of Hispanic Heritage Month in the Rose Garden of the White House in Washington, DC. Lopez, known to the world as Cachao and credited with being one of the originators of the mambo musical style, died on March 22, 2008 in Miami, his spokesman announced. He was 89. AFP PHOTO/SAUL LOEB AFP

De bas waarop hij met ongekende expressiviteit speelde, noemde hij zijn ‘houten vrouw’. De Cubaanse musicus en bandleider Israel ‘Cachao’ López had een bijzondere band met zijn instrument. Zaterdag overleed Cachao op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats Miami.

De uit een beroemde muziekfamilie afkomstige Cachao was één van de scheppers van de Cubaanse son en de mambo. Cachao begon al vroeg met musiceren en was als tiener al een klassiek geschoold bassist die optrad met het symfonieorkest van Havana. Samen met zijn broer, cellist en violist Orestes López, speelde hij in populaire muziekbands, zoals het charanga-orkest Arcano y sus Maravillas van fluitist Antonio Arcano, dat tussen 1937 en 1958 in Cuba uitermate populair was.

De broers schreven onnoemlijk veel nummers en experimenteerden veel met de muziek. Zoals veel musici in die tijd brachten zij veranderingen in de traditionele Cubaanse muziek door deze te mengen met de harmonische structuren en improviserende kwaliteiten van jazzmuziek en opzwepende Afrikaanse ritmes. Die moderniseringen leidden uiteindelijk tot de bekende mambo, een vooral in de jaren veertig en vijftig populair genre die ook een swingende dans werd. „Mijn broer en ik wilden graag iets nieuws toevoegen aan onze muziek. Er ontstond een muziekstuk dat we ‘danzon mambo’ noemden. We merkten dat het de mensen opjutte, het sloeg erg aan”, vertelde hij in 2004 aan de San Francisco Chronicle. Later maakte Cachao, inmiddels Mister Mambo, naam als leider van de beroemde swingende latin-jamsessies (descargas) en voerde hij menig latingezelschap aan. In 1962 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij werkte in nachtclubs in New York, later veel in Las Vegas. In de jaren tachtig raakte Cachao in de vergetelheid, totdat filmster Andy Garcia in 1994 zijn leven verfilmde in Cachao...Como Su Ritmo No Hay Dos.

Garcia bewoog de oude, vergeten Cubaanse ster weer cd’s te maken. En met succes: Cachao won met Master Sessions Volume 1. en Ahora Si Grammy Awards.

    • Amanda Kuyper