Militaire invasie tegen rebellerend eiland Comoren

Het regeringsleger van de Comoren, een eilandenstaat tussen Madagaskar en de kust van Zuidoost-Afrika, heeft vanochtend samen met troepen van de Afrikaanse Unie de hoofdstad en de luchthaven van het eiland Anjouan onder controle gekregen. Dat maakte de centrale regering vandaag bekend.

Anjouan, een van de drie eilanden van de Comoren, was sinds 2002 in handen van eilandpresident Mohammed Bacar, maar zijn herverkiezing vorig jaar werd door de centrale regering niet erkend. Volgens de president van de Comoren, Ahmed Abdallah Sambi, waren de verkiezingen illegaal. Bacar regeerde toch verder met behulp van een strijdgroep van ongeveer vierhonderd man. Hij zei Anjouan van de rest van de Comoren te willen afscheiden.

Met het offensief dat de regering gisteren op het eiland begon en waarin zij zich militair gesteund ziet door de Afrikaanse Unie, hoopt zij het bewind van Bacar omver te werpen. Een regeringswoordvoerder zei vanmorgen dat de landing van de eerste vierhonderd man van de in totaal 1350 militairen die worden ingezet bij de operatie, volgens plan verliep. Mutsamudi, de hoofdstad van het 300.000 inwoners tellende Anjouan, de haven en de luchthaven, zijn volgens de regering in handen van de AU-troepenmacht. Ook Domoni en Ouani, twee andere belangrijke steden op Anjouan zijn volgens de regering onder controle.

Waar Bacar zich ophoudt, is niet bekend. Over eventuele doden of gewonden is niets gemeld.

De herovering van Anjouan kon niet worden bevestigd door onafhankelijke bronnen aangezien telefoonlijnen waren afgesneden. Bacar was onbereikbaar en de Afrikaanse Unie wilde geen commentaar geven.

In het eilandstaatje met in totaal 700.000 inwoners, zijn sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975 tenminste twintig staatsgrepen gepleegd. Het brein achter de coups was vaak Bob Denard, Frankrijks beroemdste huursoldaat, die vorig jaar overleed. (AP, AFP, Reuters)