Medvedev waarschuwt de NAVO

Het toetreden van Oekraïne en Georgië tot de NAVO vormt een bedreiging voor de Europese veiligheid. Dat heeft Dmitri Medvedev, toekomstig president van Rusland, gezegd in de Financial Times in het eerste vraaggesprek sinds hij in maart werd gekozen.

Zijn opmerkingen lijken bedoeld om kort voor de NAVO-top in Boekarest van 2 tot 4 april de druk op te voeren. Tijdens die top wordt onder meer gesproken over de mogelijke toetreding van Oekraïne en Georgië. De huidige Russische president Poetin zal een deel van de top bijwonen.

Medvedev zei dat „we niet gelukkig zijn met de toestand rond Oekraïne en Georgië”. Medvedev, die bij zijn verkiezing is gepresenteerd als ‘liberaal’, zei verder: „We beschouwen het als extreem lastig voor de bestaande structuur van de Europese veiligheid. [...] Geen land kan er gelukkig mee zijn als vertegenwoordigers van een militair blok waarvan het geen lid is, zo dicht bij zijn grenzen komen.” Volgens Medvedev is een meerderheid van de Oekraïeners „categorisch” tegen een lidmaatschap van de NAVO.

In het vraaggesprek spreekt Medvedev zich voor het eerst sinds zijn verkiezing tot president uit over het buitenlands beleid dat Rusland onder zijn leiding zal voeren. Medvedev, die naar verwachting de huidige president Poetin tot premier zal benoemen, legde daarbij veel nadruk op zijn voornemen het beleid van Poetin voort te zetten. Hij is tegen het raketschild dat de Amerikanen in Polen en Tsjechië willen bouwen. Wel wil hij zich sterk maken voor een verbetering van de relaties met het Verenigd Koninkrijk.