Lot van veertigers betreurd met klucht

Theater Hotel Midlife, door Theatergroep Aluin. Regie: Erik Snel. Gezien: 22/3 Theater Kikker, Utrecht. Tournee t/m 7/6. Info: 030-2723092 en www.aluin.nl.

Twintig jaar geleden hadden ze één hit. Nu willen Frankie, Thomas, Ben en Dave dat hitje nog eens spelen. Op een retro-festival moet hun oude popband herleven. Theatergroep Aluin maakte een voorstelling over de leeftijdsfase waarin de meeste leden van het gezelschap zelf verkeren: veertig-plus. Nadat Aluin in Putlucht de toenemende overbodigheid van mannen aan de orde stelde, kaart Hotel Midlife nu de overbodigheid van veertigers aan – of de angst daarvoor. In een decor dat het midden houdt tussen een rockpodium en een gastenbed komen de voormalige bandleden bij elkaar. Maar de ontmoeting in het hotel, bedoeld ter voorbereiding op het concert, loopt minder soepel dan men had gehoopt. Pesterijtjes beginnen, harde inzichten breken door en wereldbeelden storten in.

Dat dit alles vooral vermaak biedt is mooi meegenomen. Onder regie van Erik Snel speelt Aluin net genoeg uitvergroot om plat realisme te voorkomen. Hier is een virtuoos kwartet aan het werk. Frankie (Gabby Bakker) vreest het einde van haar seksuele aantrekkelijkheid; Ben (Marcel Roelfsema) probeert tegen de klippen op hip te blijven; Thomas (Arend Brandligt) is de gevolgen van zijn verslaving nog niet te boven, en leraar Dave (Dennis Coenen) verschuilt zich achter bergen huiswerk om de puinhoop thuis niet onder ogen te hoeven zien. Zakkerig, natuurlijk, dat zo’n huisvader een affaire met een jong meisje heeft, maar bij Aluin winnen de personages door hun gehavendheid de sympathie van het publiek.

Er zitten ook zwakke plekken in deze productie. Bakker heeft een te lange monoloog en bepaalde passage zijn deels onverstaanbaar. Maar waar het lot van veertigers ook met serieus toneel wordt betreurd, daar kiest Aluin voor een groteske klucht. Dat gebrek aan pretentie is wel zo prettig.

    • Anneriek de Jong