JP Morgan verhoogt bod op Bear Stearns

JP Morgan Chase heeft onder druk van aandeelhouders het bod op de noodlijdende zakenbank Bear Stearns gisteren vervijfvoudigd naar ongeveer 10 dollar per aandeel. Bear Stearns is daarmee nu 1,2 miljard dollar (700 miljoen euro) waard.

Dat maakte de topman van JP Morgan, Jamie Dimon, gisteren bekend. JP Morgan biedt aandeelhouders van Bear Stearns (enkele grote beleggers en het eigen personeel) 0,22 aandelen JP Morgan in ruil voor een aandeel Bear Stearns. Aanvullend krijgt JP Morgan 95 miljoen nieuw uit te geven aandelen Bear Stearns, waarmee JP Morgan een belang van 39,5 procent in de bank verwerft. Daarmee is de overname zo goed als gegarandeerd, omdat JP Morgan nog maar een klein deel van de bestaande aandeelhouders nodig heeft voor een meerderheidsbelang. De top van Bear Stearns heeft al ingestemd met de deal.

De verhoging van het bod is opmerkelijk, omdat JP Morgan vorige week het oorspronkelijke bod deed met hulp van de Federal Reserve van New York. De rol van de Fed in de hele overname is nu dan ook onderwerp van discussie geworden. Analisten vinden dat de Fed met 10 dollar per aandeel nu te veel de kant van de aandeelhouders van Bear Stearns kiest. Daarmee wordt een verkeerd signaal gegeven aan banken die grote risico’s hebben genomen met hun beleggingen, zoals Bear Stearns.

JP Morgan nam vorig weekend onder druk van de Fed de noodlijdende zakenbank Bear Stearns over. Bear Stearns was in de problemen gekomen toen banken hun onderpand terugtrokken uit angst voor de kredietcrisis. JP Morgan kocht Bear Stearns maar alleen met steun van de Fed, die garant stond voor 30 miljard dollar aan beleggingen van de vijfde zakenbank van het land. De Fed was bang dat als Bear Stearns zou omvallen, de crisis zou overslaan op andere zakenbanken, met een financiële systeemcrisis als gevolg.

De Fed heeft in het nieuwe bod die garantie verlaagd tot 29 miljard dollar, JP Morgan is nu zelf verantwoordelijk voor het eerste miljard aan mogelijke verliezen op de beleggingen van Bear Stearns.

Bestuursvoorzitter Dimon van JP Morgan zei dat met het verhoogde bod „nu recht gedaan wordt aan zowel de waarde als de risico’s van de overname van Bear Stearns”. Aandeelhouders in Bear Stearns hadden vorige week al hun onvrede kenbaar gemaakt over het eerste bod van 2 dollar per aandeel. Anticiperend op een mogelijk hoger bod van JP Morgan liep de koers van het aandeel Bear Stearns al op tot 7,50 dollar.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis