Internet Weblog van de dag

President Bush spreekt over Irak. U.S. President George W. Bush speaks at the Pentagon in Washington March 19, 2008 on the fifth anniversary of the U.S.-led invasion in Iraq. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES) Reuters

Bush heeft niets geleerd van Irak. NRC-redacteur Marc Leijendekker schrijft op het wereldblog over het commentaar in The New York Times op Bush’ toespraak bij vijf jaar oorlog in Irak:

„‘Er zijn nu vijf jaar voorbij sinds de Verenigde Staten Irak binnenvielen en de wereld ontzet toekeek hoe wat een snelle overwinning door moderne soldaten en 21ste-eeuwse wapens leek te zijn, veranderde in een nachtmerrie van steeds verder toenemend geweld, sektarische oorlogsvoering, opstanden, bermbommen en afgrijselijke executies.’ Zo begint een lang hoofdartikel in de New York Times waarin de krant de balans opmaakt. „De economie van Irak is vernietigd en de reputatie van Amerika is aan flarden gescheurd in de martelkamers van Abu Ghraib, Guantánamo Bay en de geheime gevangenissen van de CIA. Dit waren harde en erg kostbare lessen voor een land dat uit de Koude Oorlog was gekomen als de enig overblijvende supermacht. President George W. Bush lijkt er niets van te hebben geleerd.”

Het is verbijsterend, schrijft de krant, hoe Bush doet alsof Irak topprioriteit moet blijven krijgen, terwijl in Afghanistan en Pakistan de Talibaan en Al-Qaeda bijna iedere dag sterker worden.”

Het wereldblog linkt naar spraakmakende artikelen in de buitenlandse pers.Zie nrc.nl/wereld