IJverig mixen en scratchen

Pop: DJ Shadow en Cut Chemist: The hard sell. Gehoord: 21/3, Paradiso, Amsterdam.

Aan het begin van hun anderhalf uur durende set tonen de Amerikanen DJ Shadow en Cut Chemist een voorlichtingsfilmpje over hun act. Die is geheel gebaseerd op het manipuleren van 45-toerenplaten, op acht draaitafels, vertelt het filmpje. Maar als het optreden eenmaal begint, blijkt dat niet helemaal waar. Er staat wel degelijk ergens een basisoptreden op band of harde schijf – anders zouden de video’s niet zo perfect aansluiten op de muziek.

De bijdrage van de beide coryfeeën bestaat, live, toch vooral uit het toevoegen van elementen in de muziek. Er wordt ijverig gemixed en gescratcht, waarbij de acht draaitafels maar zelden tegelijk in bedrijf zijn.

Waar recente platen van DJ Shadow de indruk wekken dat vooral hiphop tegenwoordig zijn werkterrein is, gaat dat voor de set The hard sell niet op. Het optreden werkt in fasen verschillende genres af: van soul naar latin naar rock, tot en met grappig bedoelde lulligheid: „The worst song ever recorded” blijkt, zie de video, een zingende benzinepomp.

DJ Shadow en Cut Chemist kunnen heel goed scratchen en mixen – al had een grotere rol voor de improvisatie in hun optreden voor meer overtuigingskracht kunnen zorgen. Nu slaagden zij er toch maar heel af en toe in interessante geluidswerelden te creëren, en bleef het optreden te vaak hangen in huisvlijt. Leuk om eens te zien, mede dankzij de boven de draaitafels opgehangen camera’s. Maar geen muzikale belevenis.

    • Raymond van den Boogaard