Huizenverkopen in VS omhoog

Het aantal verkochte huizen in de Verenigde Staten is in februari voor het eerst in zes maanden weer gestegen. De huizenprijs ging wel verder omlaag. Dat bleek gisteren uit cijfers van Amerikaanse makelaars. Op de beurzen werd positief gereageerd op het bericht.

De National Association of Realtors meldde dat het aantal verkochte huizen met 2,9 procent is gestegen tot ruim 5 miljoen. Dit is de stijging ten opzichte van de maand ervoor, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder was het aantal verkochte huizen nog altijd 23,8 procent lager.

De gemiddelde prijs van een Amerikaans huis daalde in februari met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, de sterkste daling ooit. Ondanks de optimistische reactie van beleggers op de nieuwste cijfers blijft de Amerikaanse huizenmarkt dan ook in mineur. Nu de huizenmarkt telkens nieuwe dieptepunten bereikt, neemt de vrees toe dat de financiële problemen van huiseigenaren overslaan op de rest van de economie.

Hoe slecht de huizenmarkt er precies voorstaat, is onduidelijk. Verschillende instanties komen dankzij andere berekeningsmethodes met afwijkende cijfers. In de volgens Wall Street toonaangevende S&P/Case-Schiller-index zijn de huizenprijzen in de tien grootste stedelijke gebieden in de VS in het laatste kwartaal van 2007 met 9 procent gedaald ten opzichte van diezelfde periode het jaar daarvoor. Het was de grootste daling in het 20-jarige bestaan van de index.

Cijfers van het ministerie van Volkshuisvesting laten zien dat de huizenprijs in het laatste kwartaal van vorig jaar, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 1,3 procent is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het was de eerste keer sinds 1991 dat het een daling over het hele jaar constateerde. Volgens sommige analisten heeft de huizenmarkt er sinds de Depressiejaren niet zo slecht voorgestaan.

Eentiende van alle Amerikaanse huiseigenaren heeft nu een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning, zo werd eerder bekend. De gemiddelde huizenprijs is volgens de makelaarsorganisatie op dit moment 195.900 dollar (127.300 euro). In de VS wordt als gemiddelde de prijs gehanteerd waarbij er net zoveel huizen duurder als goedkoper zijn.