Het fluitje is o zo bepalend

De voetbalcompetitie nadert de ontknoping.

Met twee extra assistenten achter de doellijn had de stand er zeker anders uitgezien.

Waar zou het nieuwste scheidsrechterlijke experiment van de internationale voetbalbond FIFA in het Paasweekeinde beter op zijn plaats zijn geweest dan in het Nederlandse profvoetbal? Met twee extra assistent-scheidsrechters achter de doellijn had de stand van de eredivisie er zeker anders uitgezien. Missers van scheidsrechters beïnvloedden mede de strijd voor de play-offs om deelname aan Europees voetbal en de worsteling tegen degradatie.

De nederlaag van nummer twee Ajax tegen FC Twente (2-1) in Enschede was op basis van de spelverhoudingen terecht. Maar aan het winnende doelpunt in blessuretijd van Eljero Elia ging een fout van scheidsrechter Jack van Hulten vooraf. Ajacied Luis Suárez ging in het strafschopgebied onderuit na een stevige charge van FC Twente-doelman Sander Boschker. Van Hulten kende Ajax de ‘zekere’ penalty niet toe, met mogelijk de dubieuze reputatie als ‘duikelaar’ van de Uruguayaan in het achterhoofd.

Feyenoord werd in de Rotterdamse derby met Sparta bij een gelijke stand het slachtoffer van een nog ernstiger arbitrale dwaling. Scheidsrechter Dick Jol, die niet eerder zo opzichtig in de fout zal zijn gegaan, keurde een treffer van Luigi Bruins af omdat de middenvelder Sparta-doelman Sander Westerveld zou hebben gehinderd. Tv-beelden wezen echter uit dat Bruins netjes afstand hield van Westerveld nadat Jol hem dat had verzocht. Even later maakte Marvin Emnes in blessuretijd het winnende doelpunt voor de thuisploeg (3-2).

De eerste van de drie treffers van Sparta, van Nourdin Boukhari, was op onreglementaire wijze tot stand gekomen. „Een duidelijke handsbal”, gaf Jol na afloop voor de tv-camera toe. „Op het veld had ik al een vermoeden, maar alleen op basis van een vermoeden mag ik geen beslissing nemen. Had ik tijdens de wedstrijd ook maar televisieapparatuur op zak. Hierdoor is mijn hele week verpest.”

Waar Jol zijn fouten deemoedig toegaf, was het commentaar van collega Peter Vervecken bijna lachwekkend. De Belg was in blessuretijd ontgaan dat Bas Sibum bij zijn winnende doelpunt van NEC tegen VVV (2-1) niet alleen buitenspel stond, maar ook scoorde met de hand. Sibum gaf beide ‘delicten’ na afloop lachend toe, maar Vervecken was niet overtuigd. Volgens de scheidsrechter liet de positie van de camera, schuin op het strafschopgebied gericht, ruimte voor twijfel. VVV had er weinig aan en zakte naar de voorlaatste plaats.

De missers van zondag konden voor het scheidsrechterskorps van de KNVB, toch al ‘belast’ met de sponsoring door een opticienketen, niet op een ongelukkiger moment komen. Trainers, voetballers en publiek wijzen in de slotfase van de competitie vaker naar de arbitrage bij een ongunstig resultaat. Bovendien vallen arbitrale fouten extra op in het seizoen waarin de nivellering in het nationale profvoetbal doorzet. Dwalingen kunnen niet alleen van invloed zijn op de uitslag, maar ook op de eindstand.

Hulp van de FIFA hoeven de scheidsrechters voorlopig niet te verwachten. De bond besloot eerder deze maand alle technologische experimenten rond het doel stop te zetten en gaat over tot het experiment met assistent-scheidsrechters achter de doellijn. De bijeenkomst van de spelregelcommissie van de FIFA, die beslist over de invoering van extra middelen of mankracht, is pas in het najaar.

Met scheidsrechterlijke fouten heeft het aanstaande landskampioenschap van PSV niets van doen. De koploper won met gemak van FC Groningen (3-0) en heeft nu zeven punten voorsprong. Spits Danny Koevermans scoorde twee keer, Otman Bakkal en Ibrahim Afellay waren de uitblinkers. Willem II behaalde drie punten in de strijd tegen degradatie door een zege op concurrent Heracles (2-1). Beslissend was het moment waarbij Heracles-doelman Martin Pieckenhagen knullig over de bal heen trapte en Frank Demouge eenvoudig kon scoren. Ook hekkensluiter Excelsior verloor. In Rotterdam werd het 2-0 voor FC Utrecht.

De nieuwe Vitesse-aanvoerder Santi Kolk redde een punt voor zijn ploeg, nadat Theo Janssen en Remco van der Schaaf in verdedigend opzicht hadden geblunderd tegen NAC: 3-3. Het duel tussen SC Heerenveen en Roda JC was ook doelpuntrijk. De thuisploeg won met 4-3, door onder meer twee treffers van Michael Bradley, de meest scorende middenvelder in de eredivisie. Alleen de wedstrijd tussen AZ en De Graafschap bleef verstoken van doelpunten en dwalingen. „De slechtste wedstrijd van het seizoen”, was het commentaar van trainer Louis van Gaal.

    • Michiel Dekker