Goed nieuws verdringt crisisangst voor even

In reactie op een aantal positieve economische berichten stijgen wereldwijd de aandelenbeurzen. Is de crisis op haar retour, of is het optimisme overtrokken?

Is het ergste achter de rug, of is het een toevalstreffer?

Die vraag domineerde gisteren en vandaag bij beleggers. Aandelenbeurzen sprongen wereldwijd met procenten tegelijk omhoog na positief nieuws over de Amerikaanse huizenverkopen en een gisteren gepresenteerd alternatief reddingsscenario voor de noodlijdende zakenbank Bear Stearns.

In de Verenigde Staten boekte de Dow-Jonesindex een winst van 1,5 procent, de technologiebeurs Nasdaq pakte ruim 3 procent. In Azië noteerde de Hang-Sengindex in Hongkong 6,4 procent hoger en ook Europa ging vanmorgen voortvarend van start. De AEX pakte ruim 2,5 procent in de ochtendhandel en in Londen noteerde de FTSE 100-index rond de middag een winst van 3,2 procent.

Vooral de Europese financiële instellingen, die sinds het uitbreken van de crisis bijna zonder uitzondering hard onderuit gingen, profiteerden van de juichstemming. De Zwitserse UBS won 6,2 procent, het Britse Barclays 9,3 procent en Aegon en ING respectievelijk 4,9 en 4,7 procent.

Het optimisme onder beleggers is het gevolg van een lange reeks positieve signalen van centrale banken, regeringen en bedrijven. De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde afgelopen dinsdag de rente met 0,75 procentpunt tot 2,25 procent. Een dag later maakte de regering-Bush een reddingsplan bekend voor de grote hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Zij hoeven minder kapitaal aan te houden ter dekking van hun op hypotheken gebaseerde obligatieleningen. Signaal van Bush: de Fed hoeft de crisis niet in zijn eentje op te lossen, de regering helpt een handje.

Tel daar het bedrijfsmatige positieve nieuws bij op: kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakte vorige week bekend dat de financiële instellingen naar verwachting geen nieuwe grote afschrijvingen zullen hoeven doen op hun hypotheekportefeuilles.

Gisteren verhoogde JP Morgan het bod op zakenbank Bear Stearns van ongeveer 2 dollar per aandeel naar 10 dollar per aandeel. De Dow-Jonesindex van de transportsector is ook aan een opmars bezig, wat door sommige analisten ook als positief signaal wordt gezien: er worden weer meer goederen vervoerd. En als voorlopig hoogtepunt zijn de verkopen van huizen in de VS plotseling weer toegenomen ten opzichte van vorige maand.

Toch is het de vraag of het paasweekend van 2008 de zo gehoopte omslag is in de kredietcrisis. Martin van Vliet, econoom bij ING Wholesale, vindt het nog te vroeg om het einde van de crisis in te luiden. Hij wijst op een ander huizencijfer dat gisteren bekendgemaakt werd: de prijsdaling met 8 procent. „Dat is de bron van de besmetting. Door de dalende huizenprijzen blijven de hypotheekobligaties onverhandelbaar”, zegt Van Vliet. „Pas als het tempo van de prijsdalingen afzwakt, heb je enige indicatie.”

Van Vliet deelt het optimisme van beleggers maar ten dele. „Het is geruststellend dat de regering nu bijspringt in de bestrijding van de crisis. Maar ik verwacht nog wel wat terugval als later vandaag aanvullende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt gepubliceerd zullen worden”, zegt hij.

Ook Arthur van Slooten, strateeg bij de Franse bank Société Générale, is voorzichtig. „Dit kan een tijdelijke opluchting zijn. Om ervan overtuigd te zijn dat dit de bodem is hebben we meer aanwijzingen nodig dat de kredietmarkten zich aan het stabiliseren zijn”, zei hij tegen persbureau Reuters.

    • Egbert Kalse