Film van de dag

Emma Thompson als Elinor Dashwood in Sense and sensibility, naar het gelijknamige boek van Jane Austen scene uit de film Sense and Sensibility (1995) FOTO: Columbia Pictures Emma Thompson Columbia Pictures

Sense and Sensibility. Deze heerlijke filmversie van Jane Austens roman werd geschreven door actrice Emma Thompson – ze kreeg er een Oscar voor. Thompson speelt een van de zusjes Dashwood, die na het overlijden van hun vader zonder huis en geld zitten: „Because houses go from father to son, dearest, not from father to daughter.” Er zit niets anders op dan te zoeken naar een bemiddelde huwelijkspartner. Marianne (Kate Winslet) valt als een blok voor de knappe John Willoughby en vergeet de avances van kolonel Brandon. Elinor (Thompson) ziet wel iets in de verlegen Edward Ferrars (Hugh Grant), maar die verliest zijn toelage als hij beneden zijn stand huwt. Regisseur Ang Lee kijkt met een frisse (buitenstaanders)blik naar de typisch Engelse zeden en gewoonten die anno 1995 nog steeds opgeld deden. (Ang Lee, 1995, VS/GB), RTL8, 20.30-22.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg