Dubbelslag Servische tennissers Indian Wells

De Servische tennissers Novak Djokovic en Ana Ivanovic hebben het toernooi van Indian Wells gewonnen, ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd.

Djokovic, vorig jaar verliezend finalist, versloeg deze keer in de finale de Amerikaan Mardy Fish, die in de halve eindstrijd verrassend ’s werelds nummer één Roger Federer had uitgeschakeld. Ivanovic versloeg in de finale de Russische Svetlana Koeznetsova.

De twee Servische tennisvedetten zijn pas twintig jaar. Eind januari hadden ze bij de Australian Open, het eerste grandslamevenement van het jaar, ook al de kans om beiden de titel te winnen. Djokovic versloeg toen de jonge Fransman Jo-Wilfried Tsonga, maar Ivanovic verloor van de Russin Maria Sjarapova.

Mardy Fish is de nummer 98 van de wereldranglijst, maar schakelde in de loop van het toernooi niet alleen Federer uit, maar ook Nikolai Davidenko en David Nalbandian. De Rus en de Argentijn waren respectievelijk als vierde en zevende geplaatst voor het toernooi in Californië. Djokovic mocht, na 6-2 in de eerste set, bij 5-4 in de tweede set serveren voor de winst, maar Fish gaf zich nog niet gewonnen. De laagst gerangschikte finalist in negen jaar won nog met 5-7 en dwong daarmee een derde en beslissende set af. Die werd door Djokovic gewonnen met 6-3.

Ivanovic, als eerste geplaatst, won haar finale in twee sets: 6-4 en 6-3. Het was de zesde titel in haar carrière. Koeznetsova, die in de halve finale een eind had gemaakt aan de reeks van Sjarapova (achttien gewonnen duels op rij), moest toegeven dat ze niet opgewassen was tegen de krachtige forehands van de Servische.

Tussen de vrouwen- en mannenfinale kwam het nog tot een klein relletje, toen de organisatie een spandoek met de tekst ‘Kosovo is Servisch’ uit het publiek verwijderde. Het doek was opgehangen door een vijftigtal Servische fans. Zij wilden zo protesteren tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Ivanovic zei dat ze niets van de commotie had gemerkt. „Als ik speel, wil ik gewoon zo goed mogelijk mijn land vertegenwoordigen, verder ben ik niet echt bezig met politiek.” Ze zei het wel erg te vinden dat haar landgenoot Milorad Cavic afgelopen week werd uitgesloten van de EK zwemmen in Eindhoven, nadat hij tijdens een medailleceremonie een T-shirt met de opdruk ‘Kosovo is Servisch’ had gedragen.

Djokovic, wiens vader uit Kosovo komt, bracht onlangs nog een videoboodschap waarin hij zei te geloven dat Kosovo altijd een onderdeel van Servië zal zijn. „Dat was mijn manier om mijn land te steunen in een moeilijke periode. Als topsporter ben ik een ambassadeur voor mijn land en dit wilde ik doen”, aldus Djokovic. Hij staat erom bekend ook goed bevriend te zijn met de Kroaten en Slovenen in het proftennis. (AFP, AP)