‘Doorgaan!’ ‘Doorgaan!’, klinkt ‘t vanuit de laptop

Een fitnessles volgen kan tegenwoordig ook thuis, vanachter je computer.

LiveWorkout maakt sporten op afstand interactief. Met webcam, als je wilt.

Fitness met docente Nathalie op je scherm is niet zo makkelijk als het lijkt. Foto Floren van Olden Rotterdam 18-3-2008 Verslaggeefster Sheila en buurvrouw Carola testen voor de NRC Next een fitness programma van achter het bureau op de computer. Het blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn als het klinkt. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Ik heb de buurvrouw erbij gevraagd. Een no-nonsense type. Die trekt sportschoenen aan, pakt haar laptop onder haar arm, belt aan en zet de computer aan. En vraagt of er straks wel koffie is.

Wat gingen we doen?

Nou kijk. Er is iets nieuws: fitness achter de computer. Handig voor werkende vrouwen met een paar kinderen. Zoals wij. Of voor drukke mannen met kinderen. Je hoeft je huis niet uit, je schuift alleen de stapels papieren op je bureau opzij, logt in op www.liveworkout.tv en gaat beginnen.

Afijn, de buurvrouw komt. We besluiten in de huiskamer te sporten. De werkkamer op zolder is te klein, er staat ook nog een logeerbed. Fitnessdocente Nathalie Visser (36) verschijnt in beeld. Live. Wat is die strak en fit. „Hebben jullie er zin in?”, roept Nathalie. „Eh, best wel”, zeg ik. „Jazeker!”, roept de buurvrouw.

Dan gaan we eerst marcheren op de plaats, roept Nathalie. „Een, twee. Een, twee. Een, twee.” We zien haar stevig maar een beetje schokkerig marcheren op het computerscherm. Uit de luidsprekers van de computer komt de muziek. En hop, hop. Nathalie springt op en neer en draait van links naar rechts. Wij springen er zo goed mogelijk achteraan.

„En dan nu de bovenbenen”, roept Nathalie monter. „Breng je gewicht naar je linkerbeen, leg je handen op je bovenbeen en strek je rechterbeen uit en terug. Uit en terug. Uit en terug.” Het duurt minuten, lijkt het. Mijn linkerbeen begint te tintelen. Ik loop regelmatig hard maar kennelijk zonder mijn bovenbeenspieren te gebruiken. Naast mij kreunt de buurvrouw. Ik stop even.

„Doorgaan! Doorgaan!”, roept Nathalie.

Wat? Kan ze me zien? De buurvrouw wijst op de webcam, een piepklein vierkant gaatje net boven het scherm. Ook dat nog. „Doorgaan!”, roept Nathalie. Een webcam is facultatief. Als de cursist die aanzet, ziet de instructeur de sporter tot het middel en kan aanwijzingen geven. Het maakt de fitness interactiever. Maar anoniem meehobbelen, zonder zichtbaar te zijn, kan ook.

Nathalie: „En dan nu het gewicht op het rechterbeen en strek je linkerbeen zo ver mogelijk naar links uit en terug. Uit en terug. Uit en terug.”

Thuis sporten. Of zelfs op het werk. Nathalie ziet het helemaal voor zich. Op kantoor met een stel collega’s éven inloggen op de sportschool en allemaal aan de slag. En hop, hop, hop. „Je kunt een les volgen wanneer het je uitkomt”, zegt Nathalie.

Vooralsnog kun je alleen inloggen op de sportschool Fitnesscenter Action in Velddriel (tussen Den Bosch en Zaltbommel) waar Nathalie werkt. Er zijn nu nog maar vier online lessen, en twintig cursisten, maar Nathalie is net een paar weken bezig. Leden van een bij Liveworkout aangesloten school sporten voor een tientje per maand twee keer per week online.

Nathalies droom is dat meer sportscholen zich zullen melden voor de online-lessen. „Je hebt er alleen een beamer, een computer en internet voor nodig. De cursisten kunnen inloggen op bestaande lessen, het kost sportscholen dus niet veel extra inspanning.” Online-cursisten kunnen dan kiezen uit een baaierd aan lessen die worden gegeven in verschillende sportscholen. Het wordt dan veel makkelijker om lessen aan te bieden van verschillende niveaus – van lichte tot pittige trainingen – en op verschillende tijden.

Nathalie hoopt dat als bewegen voor volwassen eenvoudiger wordt, het plezier ook zal afstralen op hun kinderen. Als zij dinsdagavond lesgeeft, loggen haar man en twee kinderen (jongen van acht en meisje van negen) in en sporten met haar mee. „Mijn man is verzekeringsadviseur, die kan een beetje beweging goed gebruiken”, zegt Nathalie. „En voor kinderen is het sowieso goed.”

Intussen gooi ik de deur naar de tuin open en trekt de buurvrouw haar jasje uit. „We gaan rennen op de plaats”, roept Nathalie. „Sneller. Sneller. Doorgaan. Doorgaan.”

En dan is de les afgelopen. Actieve cursisten kunnen daarna nog chatten met andere sporters. „Er zijn zelfs twee vriendinnen”, zegt Nathalie, „die ver bij elkaar vandaan wonen maar die tegenwoordig wekelijks samen sporten.” Maar wij gaan niet meer chatten. Wij wuiven Nathalie vriendelijk gedag via de webcam en gaan koffie drinken. „Stukje appeltaart, buuf?”

Zet je computer aan, sluit eventueel de webcam aan en log in op www.liveworkout.tv. Vraag voor een proefles per mail een inlogcode aan. De prijs is 9,95 euro per maand voor twee keer per week dertig minuten online sporten.

    • Sheila Kamerman