De volgende: boze Robben

Een fitte Arjen Robben voelt zich ten onrechte gepasseerd door de bondscoach.

Van Basten maakte al eerder communicatiefouten.

Arjen Robben speelt weer voor Real, maar nog niet voor Oranje. Foto AP Real Madrid's Arjen Robben from the Netherlands reacts during a Spanish League soccer match at the Ruiz de Lopera Stadium against Betis in Seville, southern Spain, Saturday Feb. 16, 2008. (AP Photo/Miguel Angel Morenatti) Associated Press

Arjen Robben reageerde zondagavond zeer verbaasd toen hij in de catacomben van het Stadion Santiago Bernabéu vernam dat bondscoach Marco van Basten voor hem een plekje vrij houdt in de selectie voor het EK. „O, heeft hij dat gezegd? Ik heb daar zelf niets van gehoord of gezien. Toen ik nog belangrijk was voor Oranje was er voortdurend contact. Maar nu hoor ik niets meer vanuit Zeist. Sterker nog; ik kan me het niet eens meer herinneren wanneer ik de bondscoach voor het laatst heb gesproken.”

De laatste keer dat Robben voor het Nederlands elftal uitkwam was op 17 oktober vorig jaar tegen Slovenië. De aanvaller viel destijds uit met een blessure aan zijn hamstrings. Twee maanden geleden maakte Robben zijn rentree bij Real Madrid. Hij speelde een reeks wedstrijden totdat Quique Alvarez van Recreativo Huelva op 1 maart met een doodschop weer een einde maakte aan de fitte status van de Nederlander. Robben kreeg van alle kanten steun. Een telefoontje van de bondscoach bleef uit.

De linksbuiten speelde zondagavond tegen Valencia weer een half uur. Zijn dertiende competitieoptreden dit seizoen. „Ik voel me fit”, stelde de voetballer na de 2-3 nederlaag tegen de formatie van Ronald Koeman. „Ik had heel graag met Oranje meegedaan tegen Oostenrijk. Maar ik zat niet eens bij de voorselectie.”

De 24-jarige aanvaller voelde zelf niet de behoefte om contact op te nemen met Van Basten. „Rondom de vorige interland (tegen Kroatië uit, red.) speelde ik ook gewoon bij Real Madrid, maar werd in Nederland gezegd dat ik geblesseerd was. Het is toch niet aan mij om te gaan bellen? De technische staf moet toch zelf weten welke voetballers wel of niet fit zijn? Ik vind het gewoon zonde dat ik nu niet mee kan doen bij Oranje. Dit is de laatste oefenwedstrijd voordat in mei het trainingskamp voor het EK begint”, aldus Robben in Madrid.

Pas nadat Van Basten via de media had vernomen dat Robben zich gepasseerd voelde, nam hij gisteren alsnog contact op met de aanvaller. Het kwaad was echter al geschied. Het is niet de eerste keer dat Van Basten ongelukkig was in de communicatie en het onderhouden van contacten met spelers. De affaires met Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel liggen nog vers in het geheugen. Tijdens het WK van 2006 liet Van Basten zich na de interland tegen Argentinië kritisch uit over de inbreng van Van Nistelrooy. „Ruud moet in de wedstrijden nadrukkelijker aanwezig zijn”, meende Van Basten. „In technisch opzicht is zijn inbreng te gering.” Van Nistelrooy was op dat moment zelf niet op de hoogte van de opvatting van de bondscoach. Van Basten spoedde zich vanuit de perstent in Freiburg razendsnel naar het enkele kilometers verder gelegen spelershotel, maar daar bleek de spits door de moderne communicatiemiddelen al op de hoogte te zijn gesteld.

Van Nistelrooy reageerde ontstemd. Op de training zou hij de volgende dag met een paar cynische opmerkingen ‘terugslaan’ en daardoor verslechterde de verstandhouding nog meer. Het heeft daarna bijna een jaar geduurd voordat het weer goed kwam tussen beiden.

In augustus 2006 kreeg zowel Van Nistelrooy als de even mondige Van Bommel geen invitatie van Van Basten voor de oefeninterland tegen Ierland. Hij vond het niet nodig beide spelers op de hoogte te stellen van zijn beweegredenen. Daar kreeg Van Basten later spijt van. In oktober trok de coach het boetekleed aan. Van Bommel had toen al bekendgemaakt niet meer onder Van Basten te willen voetballen.

De bondscoach erkende in Rijnsburg dat hij Van Nistelrooy en Van Bommel persoonlijk op de hoogte had moeten stellen van het feit dat beide spelers bij hem uit de gratie waren geraakt. „Ik zag er de noodzaak niet van in als je al zo vaak bij elkaar bent geweest”, luidde het argument van Van Basten. „Maar ook bij de spelersgroep is mijn handelwijze niet in goede aarde gevallen. Het was leerzaam. Elke keer moet je weer kijken of je het goed doet. Ik zal de volgende keer niet nalaten even te bellen.”

Maar afgelopen vrijdag liet Van Basten zich ontvallen dat hij Dirk Kuijt nog niet op de hoogte had gesteld van het nieuws dat hij wederom niet bij Oranje zat. „Dat ga ik vanmiddag doen”, aldus Van Basten. Ondertussen had Kuijt in Liverpool de ‘jobstijding’ al via de media kunnen vernemen. Robben rekende na een radiostilte van maanden al niet eens meer op een telefoontje van Van Basten.

Volg het nieuws over Oranje op www.knvb.nl

    • Koen Greven Enerik Oudshoorn