De ‘Vijfde Beatle’ Neil Aspinall overleden

Neil Aspinall, ook wel bekend als de vijfde Beatle, is gisteren op 66-jarige leeftijd na een kort ziekbed in een ziekenhuis in New York overleden. Dat maakte het Britse Dagblad The Independent vandaag bekend. Aspinall, een voormalig schoolgenoot van Paul McCartney en George Harrison op het Liverpool Institute of Boys, zette destijds zijn plannen om accountant te worden aan de kant om roadmanager van The Beatles te worden. Ondanks zijn gebrek aan muzikale scholing, bespeelde hij diverse percussie-instrumenten op het album Magical Mistery Tour en zong hij in het achtergrondkoor van Yellow Submarine. Later werd Aspinall administrateur bij het Beatle-label Apple records in de chaotische beginjaren. Apple concentreerde zich uiteindelijk op muziek en film, maar in de beginjaren exploiteerde het ook een eigen kledinglijn. Aspinell werd in 1961 fulltime manager van The Beatles. Hij laat een vrouw en vijf kinderen na, onder wie een zoon uit zijn verhouding met Mona Best, die een teenagerclub had in de kelder van het huis dat Aspinell huurde. Paul McCartney is zondag naar New York gevlogen om afscheid van hem te nemen.