Consensuszoeker

Yousaf Raza Gilani, is vandaag beëdigd als premier van Pakistan. Hij is een pragmaticus uit de partij van Benazir Bhutto.

Premier Gilani Foto AP Pakistan's President Pervez Musharraf, front left, administers oath to newly-elected Prime Minister of Pakistan Yousaf Raza Gilani, front right, at Presidential palace in Islamabad, Pakistan on Tuesday, March 25, 2008. Musharraf swore in the loyalist of slain ex-leader Benazir Bhutto as prime minister Tuesday, while American envoys held talks with Pakistan's new leaders. (AP Photo/B.K.Bangash) Associated Press

„De afstand van de gevangenis tot het premierschap is kort”, zo verklaarde Yousaf Raza Gilani, de vandaag beëdigde premier van Pakistan, onlangs voor de Pakistaanse televisie. Gilani, lid van de Pakistaanse Volkspartij van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, legde de eed af ten overstaan van president Musharraf die hem van 2001 en 2006 om politieke redenen in het gevang hield.

Gilani (58) leidt de nieuwe coalitieregering van de Pakistaanse Volkspartij en de Moslim Liga, twee partijen die oppositie hebben gevoerd tegen generaal Musharraf en samen een meerderheid behaalden bij de tumultueus verlopen verkiezingen van februari. Deze verkiezingen werden gedomineerd door de moord op Bhutto op 27 december vorig jaar.

In dit gespannen politieke klimaat hebben de twee belangrijkste coalitiepartijen de veilige keuze gemaakt voor een politicus die geldt als pragmatisch, bescheiden en gericht op consensus. Gilani heeft zijn reputatie vooral te danken aan het feit dat hij tijdens zijn gevangenschap niet boog voor de druk van de generaal.

Gilani begon zijn politieke loopbaan in 1980 als minister in de regering van president Zia ul Haq, die de vader van Bhutto, ex-president Zulfikar Ali Bhutto, ter dood liet brengen. Hij werd pas in 1988 lid van de Volkspartij en diende in de jaren negentig als parlementsvoorzitter.

Tijdens de beëdiging van Gilani schudde Musharraf hem de hand, maar aanhangers van de Volkspartij riepen „lang leve Bhutto”.

Ondertussen bleef de weduwnaar van Bhutto, Asif Ali Zardari, demonstratief weg bij de ceremonie uit protest tegen het Musharraf-regime. Zardari is de voorzitter van de Volkspartij en zou reeds binnen een paar maanden het premierschap van Gilani kunnen overnemen.

Zardari komt nu formeel niet in aanmerking voor de positie van premier, omdat hij geen lid is van het Pakistaanse parlement. In mei vinden echter verkiezingen plaats in enkele Pakistaanse regio’s waar de verkiezingen werden uitgesteld. Zardari kan dan alsnog in het parlement worden gekozen.