China negeert manifestatie in Olympia

Bij een demonstratie van Tibetaanse monniken in het West-Chinese bergstadje Luhuo zijn maandag de 18-jarige Tibetaanse monnik Kunga en de 21-jarige Chinese politieman Wang Guoshan omgekomen.

De dodelijke botsing tussen demonstranten en politie werd gemeld door het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie in het Indiase Dharamsala en werd bevestigd door Chinese autoriteiten en politie in Kangding. Luhuo, gelegen in de provincie Sichuan op 200 kilometer van Kangding, is net als de andere Tibetaanse prefecturen vorige week overspoeld door Chinese legereenheden.

In Peking is het besef doorgedrongen dat niet alleen de Tibetanen in ballingschap maar ook Tibetanen in China in de aanloop naar de Olympische Spelen iedere gelegenheid zullen aangrijpen om hun stem te laten horen.

De Chinese regeringswoordvoerder Qin Gang noemde de poging van Reporters Sans Frontières (RSF) om gisteren in het Griekse Olympia, tijdens het ceremoniële ontsteken van het Olympisch vuur, de fakkel te kidnappen „zeer oneerbiedig”.

Gelijktijdig werd achter het spreekgestoelte waarop Lui Ci, de voorzitter van het Chinese Olympische Comité, stond een zwarte vlag ontrold met daarop vijf met elkaar verbonden handboeien.

De gebeurtenis werd door de Chinese media („De zon lachte toen de Olympische fakkel werd aangestoken”, aldus China Daily) volkomen genegeerd. De fakkel arriveert eind deze maand in Peking en maakt daarna een tocht over de wereld en zal twee maal Tibet aandoen: op de Mount Everest en in het gespannen Lhasa.

De Chinese regering zegt niet van plan te zijn de route van de fakkel door het voor journalisten en toeristen volledig afgesloten Tibet te wijzigen. De veiligheid van de fakkel en de fakkeldragers wordt gegarandeerd. Volgens Tibetaanse en mensenrechtenorganisaties is Tibet of open en vrij of gesloten. „Als Tibet gesloten blijft, hoort de fakkel daar ook niet te komen”, aldus Human Rights Watch in New York.

De voorzitter van het Internationale Olympische Comité, Jacques Rogge, heeft aangekondigd dat hij „stille diplomatie” bedrijft om de mensenrechtensituatie in China te verbeteren. Hij zal daartoe onder andere in april gesprekken voeren met de Chinese premier Wen Jiabao. Volgens Rogge is een boycot uit den boze en dient het IOC zich verre te houden van politiek.