Akkoord Fatah met Hamas sneuvelt snel

Een door Jemenitische bemiddeling tot stand gekomen akkoord tussen de rivaliserende Palestijnse organisaties Al-Fatah en Hamas om te gaan praten over verzoening is enkele uren later teruggedraaid. De Israëlische autoriteiten waarschuwden onmiddellijk dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen zouden worden stopgezet als de Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) zich verzoende met het moslimfundamentalistische Hamas. Daarop distantieerde Abbas zich van het Jemenitische akkoord.

Abbas heeft herhaaldelijk gezegd niet te zullen onderhandelen met Hamas over de vorming van een nieuwe regering van nationale eenheid tot Hamas de macht in de Gazastrook opgeeft. Hamas verjoeg in juni vorig jaar alle Fatah-autoriteiten uit de Gazastrook. Nietteming stuurde hij een vertegenwoordiger, ex-vicepremier Azzam al-Ahmed, naar Jemen om een verzoeningsvoorstel met Hamas te bespreken.

Een vertrouweling van Abbas, de Palestijnse chefonderhandelaar met Israël Ahmed Qureia, zei gisteren dat Azzam al-Ahmeds ondertekening van het akkoord met Hamas het resultaat was van een misverstand. Abbas zelf liet weten dat hij het Jemenitische plan geen basis voor onderhandelingen met Hamas vond.

Israël en zijn westerse bondgenoten zeggen dat er met Hamas niet kan worden gepraat zolang de groep Israëls bestaansrecht niet erkent en geweld niet afzweert. Temidden van pessimisme over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces groeit de druk vanuit de Arabische wereld en de Palestijnen zelf op Abbas en de zijnen om tot een vergelijk te komen met Hamas. Volgens een recente Palestijnse opiniepeiling wil 75 procent van de Palestijnen dat het vredesproces met Israël wordt gestaakt.

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney zei zaterdag tijdens een bezoek aan Israël dat de VS „een nieuw begin” willen voor de Palestijnen. Maar Washington zal nooit Israël onder druk zetten om concessies te doen die zijn veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen, zei hij. (AP, AFP, Reuters)