Actie tegen beperking van koopzondag

Rotterdam. De VVD begint samen met de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en Midden- en Kleinbedrijf Nederland een actie tegen de voorgenomen beperking van de koopzondag. Dat maakte de VVD gisteren bekend. ”Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben zelf te bepalen wanneer hij boodschappen doet”, aldus VVD-leider Mark Rutte in een verklaring op de partijwebsite. Het kabinet wil het aantal koopzondagen verminderen, omdat ”oneigenlijk gebruikgemaakt” zou worden van de Winkelsluitingstijdenwet. In die wet, ingevoerd in 1996 onder het paarse kabinet van PvdA, VVD en D66, staat dat winkels in gemeenten met een toeristisch gebied vaker dan twaalf zondagen per jaar open mogen zijn. Maar van die bepaling zouden te veel gemeenten gebruik hebben gemaakt (157 van de 443), zodat de belangen van bijvoorbeeld mensen die de zondagsrust willen respecteren in sommige gemeenten in het gedrang zijn gekomen. Op internet zal de RND handtekeningen tegen de beperking van de koopzondag inzamelen.