Wieringerrandmeer impuls voor economie en natuur?

In NRC Handelsblad van 18 maart las ik, dat de Provinciale Staten van Noord-Holland groen licht hebben gegeven voor de aanleg van het Wieringerrandmeer.

Het meer moet de economie en de natuur een impuls geven door van Wieringen weer een eiland te maken. Maar, welke economie? Om als een soort werkgelegenheidsproject een aantal grondverzetsbedrijven wat werk te geven? Of komt er zoveel zand vrij, waar een gebrek aan is en weer wat extra verdiend kan worden?

En wat doen we dan met de 30 boerenbedrijven, die moeten verdwijnen? Dragen zij niet bij aan de economie van onze omgeving? Hun protest, even als van dat van vele inwoners van de polder, is tevergeefs.

En de natuur? We hebben nu hier een groot gebied van ruimte en rust en het het Robbenoord bos, waar velen van ons kunnen recreëren. Maar dit zal gedeeltelijk verdwijnen. En voor de watersporters is er al het Amstelmeer en het IJsselmeer met vele mogelijkheden.

Bovendien kan toch niet verwacht worden, dat de bouw van 2000 woningen de natuur ten goede zal komen. Of zijn deze woningen nodig om de begroting sluitend te maken? Met een begroting van `ruim` 300 miljoen is deze zeer rekbaar.

Volgens de laatste berichten, is het noodzakelijk onze kustverdediging te verbeteren. Het zou verstandig zijn om onze aandacht eerst hierop te richten en financiën hiervoor beschikbaar te stellen, in plaats van Wieringen weer ”net als vroeger” te maken.

Het wachten is op iemand, die het licht op oranje en daarna alsnog op rood kan zetten

    • Klaas Bakker