Wel records, maar geen medailles

De Nederlandse estafettevrouwen hebben hun succes op de 4x100 meter vrije slag gisteravond bij de EK geen succesvol vervolg kunnen geven op de dubbele afstand. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis eindigden in de finale van de 4x200 meter vrije slag op de vierde plaats, achter Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

Met hun eindtijd van 7.56,14 verbeterden de vrouwen wel het Nederlands record met bijna zes seconden. In de ochtenduren hadden Kromowidjojo, Heemskerk, Linda Bank en Manon van Rooijen dat record op 8.01,97 gezet.

Veldhuis zette als slotzwemster nog wel een indrukwekkende inhaalrace in, maar voor de Europees kampioene op de 100 meter duurde de 200 meter net iets te lang. Ze lag even in een bronzen positie, maar stortte op het laatste stuk in. Het Nederlandse kwartet, dat op de openingsavond van de EK met een daverend wereldrecord goud had veroverd op de 4x100 vrij, kwam een halve seconde tekort op de Italiaanse vrouwen.

Ook Nick Driebergen zwom een Nederlands record zonder dat dat leidde tot een medaille. Op de 50 meter rugslag finishte hij in 25,62, en werd zesde in de finale. „Ik had liever een medaille gehad, maar wat is nu een paar tiende van een seconde”, zei Driebergen na zijn race tegen het ANP. „Iets sneller en je pakt hem wel. Maar ik ben tevreden over mijn race, ik heb alles goed gedaan wat ik moest doen.”